Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Cartoonist weg om parodie op Netanyahu

De Israëlische cartoonist Avi Katz is de laan uitgestuurd om een tekening waarin hij premier Benjamin Netanyahu met partijgenoten afbeeldt als varkens. De cartoon is een verwijzing naar Animal Farm van schrijver George Orwell. Bovenin hangt een spandoek met: ‘Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere’. De tekening is verschenen in het weekblad Jerusalem Report, een uitgave van de krant Jerusalem Post, en verwijst naar de nieuwe Joodse natiestaat-wet, die vorige week door het Israëlische parlement werd aangenomen.

Katz maakte een tekening naar voorbeeld van een foto waarop Likud-parlementariër Oren Chasan, die na het aannemen van de wet, een selfie maakte met Netanyahu en andere partijgenoten. Volgens de hoofdredactie kon de schets niet door de beugel en daarom moest Katz vertrekken. Volgens kenners is dit hoogst opmerkelijk, want Israël staat bekend als een land met een zeer grote persvrijheid. Journalist Haim Watzman is boos om het besluit en heeft ontslag genomen bij de Jerusalem Post. In zijn ontslagbrief, die hij op Facebook plaatste, zegt hij niets te maken te willen hebben met een medium dat een medewerker ‘dumpt’ omdat sommige lezers niet blij zijn met wat die maakt.

“Journalistiek, als het goed wordt gedaan, maakt altijd sommige lezers boos,” aldus Watzman. Hij benadrukt dat het de plicht is van een hoofdredacteur en leidinggevenden van een medium om altijd achter je medewerkers te staan wanneer lezers kritiek hebben op de mening of analyse van hen; dus ook van een cartoonist. De Israëlische natiestaat-wet heeft al voor veel beroering gezorgd. In de nieuwe wet wordt onder meer bepaald dat alleen nog het Hebreeuws de officiele taal van het land is. Het Arabisch krijgt ene aparte status, maar valt af als tweede officiele taal. De Arabische Israëli’s vinden de wet discriminerend en racistisch. Ze voelen zich gedegradeerd tot tweederangsburgers. Ook de Druzen zijn niet blij met de wet en hebben inmiddels al een gesprek met Netanyahu gehad. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X