Derksen doet pro-Joodse uitspraak: ‘zware straffen voor antisemitische hooligans’

YouTube

Opiniemaker Johan Derksen heeft zich in zijn talkshow Vandaag Inside vriendelijk opgesteld ten opzichte van de Joodse gemeenschap. Naar eigen zeggen moeten er zware straffen komen voor voetbalfans die antisemitische spreekkoren uiten. Derksen kwam na de terreuraanval van Hamas in Israël van 7 oktober in opspraak omdat hij zei dat ‘de Joden’ het zichzelf er naar gemaakt zullen hebben.

Zetje van Genee?

De aanleiding van de uitspraak van Derksen is voor hem de wedstrijd Utrecht-Ajax, die op zondag gespeeld wordt. Zijn maatje en presentator Wilfred Genee gaf de aanzet. “Ik begrijp zelfs dat voor de wedstrijd Utrecht-Ajax dit weekend ook om deze strijd nu al gevreesd wordt dat er extra dingen omheen kunnen gebeuren, ook qua uitingen met name.” Tafelgast Hans Spekman [PvdA-coryfee. red] sprak van een beladen match. “Er lopen altijd mensen Joden, Joden, Joden! te roepen.”

Hard ingrijpen

Derksen antwoordde daarop dat, mocht het tot anti-Joodse leuzen komen, hij vindt dat er hard moet worden ingegrepen. “‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas! heeft nu wel een hele andere lading gekregen. Als mensen dat nu nog uit hun bek krijgen, moeten ze zwaar gestraft worden,” aldus de opiniemaker en voetbaljournalist. Aan de talkshowtafel was consensus over de woorden van Derksen, die op instemming van het publiek in de studio leek te rekenen.

Pogrom

De woorden van Derksen staan haaks op zijn antisemitische trope van vlak na de Hamas-inval van 7 oktober, een terreurdaad die als een regelrechte pogrom wordt gezien omdat meer dan 1.300 Joden in Israël werden afgeslacht. “Natuurlijk is het erg, maar we moeten ook niet vergeten dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld.” zei Derksen. “Ik denk niet dat Nederland me dit in dank afneemt.” Verder zei hij: “Ik vind dat we slaafs achter de Joodse gemeenschap aanlopen terwijl er in Nederland ook een hele grote Palestijnse gemeenschap is.”

‘Woorden terug’

De mediapersoonlijkheid kreeg veel kritiek op zijn uitlatingen en hij ‘nam zijn woorden terug’. Ronny Naftaniël, oud-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), liet op Twitter, thans X, zijn ongenoegen blijken. Later schreef hij een mail aan televisiedirecteur Frans Klein van Talpa: ‘Ik vind dit ‘terugnemen’ onvoldoende. De opmerkingen dat de Joden schuldig zijn aan hun eigen ellende zit diep ingesleten het antisemitisch gedachtegoed’.

Analyse

Met zijn uitspraken in de uitzending van Vandaag Inside van donderdagavond, lijkt Johan Derksen een handreiking te doen aan Joods Nederland. Eerder had de producent, Talpa, een gesprek aangeboden met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, tevergeefs. De Joods-vriendelijke uitspraken die Derksen nu heeft gedaan lijken strategisch ingegeven. De vaak beladen wedstrijd Utrecht-Ajax is daarvoor het ‘haakje’, zo lijkt, om schoon schip te kunnen maken. De vraag is hoe geloofwaardig Derksen nog is en of Joods Nederland gevoelig is voor zijn actie.

Categorie: |

Home » Cultuur » Media » Derksen doet pro-Joodse uitspraak: ‘zware straffen voor antisemitische hooligans’