Oostenrijks leger bewaakt Joodse instellingen
Het leger van Oostenrijk, de Bundesheer, wordt ingezet om Joodse instellingen in het land te bewaken. op die manier moeten aanslagen worden voorkomen. In 2020 pleegde een moslimterrorist een aanslag op de synagoge van Wenen, waarbij mensen Joden vermoord. De bondsregering neemt nu het zekere voor het onzekere, tot eind november.
Weens commando
Er waren al politiemensen die de Joodse gebouwen en organisaties bewaakten, maar dat toezicht is nu uitgebreid met militairen van de Bundesheer. De regering meldt dat de terreurdreiging in het Alpenland is toegenomen. Tot eind november bezorgen militairen van de Oostenrijkse marechaussee voor extra bewaking. Deze vindt 24 uur per dag plaats en wordt in Wenen verzorgd door het Weense commando.
Veiligheid
In een persmededeling stelde minister Klaudia Tanner (ÖVP) van Defensie dat vanwege de huidige situatie, de beveiliging van ‘bijzonder kwetsbare objecten’ wordt vergroot. “De aanwezigheid van de militairen zorgt niet alleen voor meer veiligheid en bescherming voor de Joodse gemeenschap, die een onmisbaar onderdeel is van Oostenrijk, maar is ook bedoeld om het gevoel van veiligheid onder de bevolking te vergroten.”
Aanslag Wenen
Het besluit is niet zonder redenen genomen. In 2020 werd de synagoge van Graz aangevallen en in november van dat jaar vond een aanslag in Wenen plaats door een moslimterrorist. Zowel de schutter als vijf burgers vonden daarbij de dood. Zeker 23 mensen raakten gewond tot zwaar gewond. In de weken daarna gingen Joodse instellingen en panden uit voorzorg dicht. Ook in Nederland, België en andere Europese landen werden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.
Eerder gedaan
Na de aanslagen in Parijs, Brussel en Kopenhagen, in 2015 en 2016, werd eveneens besloten om de Bundesheer in te zetten voor de beveiliging van Joodse objecten. Indertijd ontsprong Oostenrijk de dans die terreurgolf heeft. Ook in andere landen gingen militairen de straat op om objecten te bewaren, waaronder in België – de para’s – en Italië. In Nederland bleef het bij de toen reeds aanwezige bewaking van de koninklijke marechaussee, de militaire politie.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren