EU-ambtenaren keren zich tegen leiding om standpunt Israël

Flickr, P. Naj-Oleari

EU-ambtenaren vinden de Europese Commissie ‘te voorzichtig’ en niet hard genoeg tegenover Israël. In een brief aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie keren honderden ambtenaren in Brussel zich tegen haar en het EU-beleid. Ze noemen de Unie ‘hypocriet’ in vergelijking met Oekraïne, waar het Rusland veroordeelt. Bij Israël gebeurt dat onvoldoende, stellen ze.

Activistisch

De Europese ambtenaren schrijven aan Von der Leyen ‘bedroefd’ te zijn over ‘het duidelijk blijken van dubbele standaarden, waarbij de blokkade (water en brandstof) van Rusland tegen het Oekraïense volk als een terreurdaad wordt beschouwd, terwijl dezelfde daad van Israël tegen het volk van Gaza volledig wordt genegeerd’. De brief, die in handen is van de NOS, is door ruim 850 ambtenaren ondertekend. Voor de Europese Commissie werken 30.000 ambtenaren.

Geloofwaardigheid

De activistische ambtenaren zijn ervan overtuigd dat de EU met het huidige beleid ‘haar geloofwaardigheid zal verliezen’. Een hoge EU-diplomaat zegt tegen de NOS dat de oorlogen niet met elkaar te vergelijken zijn, omdat ‘Rusland een agressie-oorlog voert tegen Oekraïne en Israël is aangevallen door terroristen. We hebben grote zorgen over wat er in Gaza gebeurt, en dat uiten we ook heel expliciet’. Ook de veel aangehaalde wetenschapper Peter Malcontent vindt de vergelijking ‘niet zinvol’.

Kfar Aza

Daags na de terreuraanval van Hamas in Israël, waarbij meer dan 1.300 Israëli’s werden gelyncht en vermoord, nam de Europese Commissie bij monde van Von der Leyen het op voor Israël. Ook ging zij een paar dagen later achter Israël staan toen Hamas in Gaza werd aangevallen. Ze bezocht, met voorzitter Roberta Metsola van het Europarlement, de kibboets Kfar Aza, een plaats dicht bij de grens met Gaza waar Hamas eerder een bloedbad aanrichtte.

Teruggefloten

Von der Leyen sprak in Kfar Aza over het recht van Israël op zelfverdediging, maar vergat er bij te zeggen dat alles moet gebeuren binnen de grenzen van het humanitaire oorlogsrecht. Dat is namelijk het officiële Europese standpunt. Daar kreeg zij kritiek op, onder meer van de sociaaldemocratische EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell, die haar terugfloot. Hetzelfde gebeurde met de Hongaarse Eurocommissaris die verkondigde de gelden aan de Palestijnen te schrappen. Ook hij moest van anderen in de EU inbinden.

Haagse ambtenaren

Niet alleen in de EU komen activistische ambtenaren in het verweer. In Den Haag tekenden deze week meer dan tweehonderd rijksambtenaren protest aan tegen de Nederlandse uitspraak Israël onvoorwaardelijk te steunen.  ‘Wij hebben de eed of belofte afgelegd op basis van de Grondwet en worden geacht, als integer ambtenaar, om rechtvaardig te handelen. De onvoorwaardelijke steun van ons kabinet aan Israël maakt ons medeplichtig aan de humanitaire catastrofe in Gaza. Dit kunnen en willen wij niet op ons geweten hebben’, schrijven ze.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » EU-ambtenaren keren zich tegen leiding om standpunt Israël