Sjoelvoorzitter Detroit voor haar huis vermoord

Samantha Woll, FB

In Detroit is de voorzitter van een synagoge vermoord op straat. Een man stak met een mes op haar in, op de stoep van haar woning. Het gaat om voorzitter Samantha Woll van de Isaac Agree Downtown Synagogue in Detroit. Ze was ook actief voor de Democratische partij. De Anti-Defamation League in Michigan wil geen verband trekken tussen de moord en de Hamas-inval in Israël.

Gestoken

De politie in de Amerikaanse stad trof de veertigjarige Woll op zaterdag om half zeven ‘s ochtends aan in de wijk Lafayette Park, aldus lokale media. Ze was meerdere keren gestoken en reageerde niet meer. Een bloedspoor leidde naar haar huis. De politie vermoedt dat dat de plaats van de misdaad zou kunnen zijn, aldus de Detroit Free Press. Vooralsnog is er geen motief bekend.

Wel of geen verband?

De moord op Woll vind plaats op het moment dat Amerikaanse Joden alert zijn vanwege de dodelijke aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de wijdverbreide protesten tegen de daaropvolgende oorlog van Israël in Gaza. In de VS zijn veel antisemitische demonstraties geweest en hebben BDS-activisten het Capitool in Washington DC bestormd. De spanningen nemen toe en groepen komen meer tegenover elkaar te staan.

Waarschuwen

Joodse leiders waarschuwen tegen overhaaste conclusies over de moord op Woll. ‘Terwijl we rouwen om haar tragische overlijden, dringen we er bij de gemeenschap op aan zich te onthouden van speculatie en de wetshandhaving toe te staan ​​feiten te verzamelen’, aldus het kantoor van de Anti-Defamation League in Michigan op Twitter, thans X.

Antisemitisme

Joodse Federatie van Detroit zegt iets van de gelijke strekking tegen de gemeenschap. ‘Er zijn op dit moment geen bekende bedreigingen voor de gemeenschap. Er is geen bewijs gedeeld waaruit blijkt dat dit een gerichte daad was, ingegeven door antisemitisme’, aldus de Federatie op X. Anderen denken wel dat er een verband is tussen de oorlog in Israël en de moord.

Opkomend

Woll was een van de opkomende gezichten in Joods Amerika. Ze werd gewezen voor haar rol bij het medeoprichten van het Moslim-Joodse Forum van Detroit. Bij leven was Woll actief in de Joodse gemeenschap, onder meer aan de Hillel van de Universiteit van Michigan en als medevoorzitter van het ACCESS Detroit Young Leadership Program van het American Jewish Committee. Ze was ook lid van het bestuur van de Jewish Historical Society of Michigan.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Sjoelvoorzitter Detroit voor haar huis vermoord