Politiek heeft kritiek op Johan Derksens anti-Joodse uitspraken

YouTube

Johan Derksen heeft weer eens ophef veroorzaakt met het beledigen van een minderheidsgroep. Op maandagavond moesten de Joden het ontgelden in zijn programma Vandaag Inside. Volgens Derksen hebben de Joden wat er in Israël is gebeurd aan zichzelf te danken. De kritiek is groot, ook vanuit de landelijke politiek.

‘Beetje om gevraagd’

Derksen reageerde op de inval van Hamas en het vermoorden van meer dan achthonderd Israëli’s door Hamas-terroristen. “Natuurlijk is het erg, natuurlijk is het erg, maar we moeten ook niet vergeten dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld.” zei Derksen. “Ik denk niet dat Nederland me dit in dank afneemt.” Verder zei hij: “Ik vind dat we slaafs achter de Joodse gemeenschap aanlopen terwijl er in Nederland ook een hele grote Palestijnse gemeenschap is.”

Naftaniel

Dat had Derksen goed aangevoeld, want vlak na zijn anti-Joodse uitlating kwam er veel kritiek op hem. Onder andere oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniel. Hij twitterde: ‘Na eerder Marokkanen, homo’s en zwarten beledigd te hebben, doet #JohanDerksen een lang verwachte #antisemitische uitspraak. Hoe lang mag deze vent nog onze tv vervuilen? Het is om te kotsen zoals hij de Joden de schuld geeft vd massaslachtingen door Hamas, naar het voorbeeld van IS’.

Politici boos

In het ochtendprogramma van omroep WNL reageerde ChristenUnie-lijsttrekker Mirjam Bikker op Derksen. “Ik neem daar afstand van. Het zijn terroristische, vreselijke daden.” De woorden van Derksen passen ‘helemaal niet’ bij de gewelddadige gebeurtenissen. “Ik vind het vreselijk dat dit op onze tv te zien is, terwijl we weten dat terroristen dood en verderf hebben gezaaid.” Oud-VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke zat ook in de studio. “Hij heeft meer verstand van voetbal,” zei hij.

Geen legitimatie

Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans (VVD) zet op X (voorheen Twitter) dat kritiek op het beleid van Israël mag. Echter: ‘Dit is nóóit een legitimatie voor beestachtige terreur (onthoofding, ontvoering, verkrachting van onschuldige burgers). En de regering in Israël is niet hetzelfde als ‘de Joden’. Op pijnlijke wijze vliegt Derksen hier dubbel uit de bocht. Zulke woorden komen hard aan, juist nu. Ik hoop dat hij zijn woorden rechtzet’.

Hypocriet

Alleen vanuit de politieke beweging DENK komt een positief geluid. Volgens verschillende kopstukken van de partij heeft Derksen het licht gezien. Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu schrijft: ‘Amusant om te zien dat de bubbel die het vaak hartstochtelijk eens is met Johan Derksen, hem nu affakkelt en verguist vanwege zijn voortreffelijke analyse over het lot van de Palestijnen’. Volgens DENK is de Nederlandse politiek hypocriet waar het om het conflict tussen Israël en de Palestijnen gaat.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Cultuur » Media » Politiek heeft kritiek op Johan Derksens anti-Joodse uitspraken