Rutte en meeste politieke partijen staan achter Israël

President.gov.ua, wikipedia commons

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft gezegd dat Nederland achter Israël staat, dat volgens hem ‘het recht heeft zichzelf te verdedigen’. Vanuit de Tweede Kamer hebben vrijwel alle andere partijen steun voor en solidariteit met Israël toegezegd. Alleen BIJ1 en de politieke beweging DENK zitten anders in de wedstrijd.

Mensonterend

“De beelden zijn verschrikkelijk en ongekend, en ook mensonterend,” aldus VVD-premier Rutte voor de camera. Hij heeft op zaterdagochtend gebeld met premier Benjamin Netanyahu van Israël. “Ik heb gezegd dat wij deze aanval veroordelen, dat wij achter Israël staan en Israël ook steunen om uiteraard hier weerstand aan te bieden, om zich te verdedigen.” Het feit dat gewone burgers in Israël geraakt worden door ‘de vreselijkste vormen van een ongekende geweldsuitbarsting, daar is het voor vereist dat Israël zich verdedigt’.

CDA, CU en D66

De andere coalitiepartijen tonen ook hun support. ‘Erg zorgelijke berichten uit Israël. Gruwelijke beelden. Wat een laffe aanval op een Joodse feestdag’, schrijft CDA-lijsttrekker Henri Bontebal op Twitter (thans X). Mirjam Bikker (ChristenUnie) is op X eveneens duidelijk: ‘Aan alle reageerders die zelfs nu dit terreurgeweld vergoelijken… Hamas wil en strijdt voor de vernietiging van de staat Israël. En daarom heeft Israël altijd het volste recht om zich te verdedigen. En sta ik met vele anderen naast Israël’. Hetzelfde geldt voor D66-lijsttrekker Rob Jetten. ‘Verschrikkelijke aanvallen op Israëlische burgers door terreurgroep Hamas. Weerzinwekkend geweld. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden’.

Omtzigt en BBB

Vanuit de oppositie in de Tweede Kamer klinken soortgelijke geluiden van steun. ‘Vandaag zien we verschrikkelijke beelden van een grote aanval van Hamas (dat in de EU op de lijst van terroristische organisaties staat) op Israel en zijn burgers. Israel heeft het volste recht om zichzelf en zijn burgers te verdedigen. Mijn medeleven gaat uit naar de inwoners van Israel’, tikte NSC-leider Pieter Omtzigt op X. Caroline van der Plas (BBB) schrijft: ‘Ik heb de beelden net gezien. En walging en afschuw overheerst. Dit moet stoppen. Veel sterkte aan de slachtoffers, nabestaanden en inwoners van #Israël’

SP, Wilders, Timmermans

GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans was eveneens duidelijk. ‘Afschuwelijk; deze terreurzaaiende verrassingsaanval van Hamas op #Israël. Niets kan dit willekeurige geweld tegen Israëlische burgers legitimeren. Hamas dient dit verwerpelijke geweld onmiddellijk te staken. Wij leven mee met de inwoners van Israël in deze angstige tijden’. PVV-voorman Geert Wilders steunde Israël ook. Hij deed dat met ‘Israël’ en een hartje. SP-leider Lilian Marijnissen schrijft: ‘Wat een geweld. Wat een verdriet. Wat een afschuwelijke aanval van Hamas. Dit moet nu zo snel mogelijk stoppen en veroordeeld worden’.

BIJ1

BIJ1-lijsttrekker Edson Olf, die vorige week vertrekkend partijleider Sylvana Simons opvolgde, verkondigde het standpunt van de anti-Israëlbeweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). ‘Decennia’s kolonisatie, verdrijving, ontheemding, moord, apartheid zijn de aanleiding van dit conflict. NL+EU hebben hier actieve schuld aan door internationaal recht niet te garanderen en onrecht te laten voortbestaan. Ik wens vrede, compassie en mededogen, en een vrij Palestina’. BIJ1 heeft een zetel in de Kamer en haalt in peilingen nul zetels.

DENK

De politieke beweging DENK heeft ook een nieuwe lijsttrekker: Stefan van Baarle. Hij wil graag ‘de-escalatie’ en kwam met een filmpje waarin hij de andere partijen hypocrisie verweet. Hij wijst erop dat ‘Palestijnse kinderen het slachtoffer werden van Israël’, spreekt van ‘apartheidsbeleid’ en zegt dat ‘de Palestijnen leven in een openluchtgevangenis’. Hij roept op ‘het Palestijnse volk niet het slachtoffer te laten worden van wat er nu gebeurt’. DENK heeft momenteel drie zetels in de Tweede Kamer.

Het ultra-rechtse Forum voor Democratie (Fvd) heeft nog niets van zich laten horen.

Categorie:

Home » Nieuws » Rutte en meeste politieke partijen staan achter Israël