KLM, Transavia, EasyJet schrappen vluchten naar Israël

KLM
KLM Citybopper (beeld: wikipedia commons,

KLM heeft besloten twee vluchten van en naar Israël te annuleren. Ook Transavia, EasyJet, Brussels Airlines en andere luchtvaartmaatschappijen hebben hun diensten naar het land stilgelegd. Dat heeft te maken met de oorlog tussen Hamas en Israël, die op zaterdagochtend uitbrak. British Airways vliegt als een van de weinigen toch naar Israël. El Al voert zondag vluchten vanaf Schiphol uit, volgens luchtvaartexperts om burgers en reservisten naar huis te brengen. Voor Israël geldt het reisadvies code oranje: alleen noodzakelijke reizen.

Geen risico’s

Voor KLM is het duidelijk: de luchtvaartmaatschappij neemt geen risico’s en heeft haar vluchten van zondag en maandag naar Israël, en terug, geschrapt. Het gaat om vlucht KL461 van Amsterdam naar Tel Aviv van zondagavond, en vlucht KL462. Die laatste zou maandagochtend vertrekken vanuit Tel Aviv naar Amsterdam. De Koninklijke vindt het momenteel te gevaarlijk om op Israël te vliegen.

Gratis omboeken

“Deze vluchten zijn vanwege de onzekere situatie ter plaatse geannuleerd”, aldus een woordvoerder tegen de NOS. Klanten die hun vlucht naar Tel Aviv hebben geboekt, kunnen hem gratis omboeken, omwisselen of hun geld terugkrijgen. “Wat de situatie in Israël betekent voor de vluchten later deze week, is nog niet bekend. “KLM blijft de situatie zorgvuldig monitoren.”

Transavia vliegt niet

Transavia maakte zaterdag bekend de vlucht van die dag te annuleren. Geen risico is daarbij het devies. Zo laat een zegsman aan de site Reismedia weten dat de leiding tot dit besluit is gekomen door de onzekere situatie in Israël. Momenteel regent het rakketten vanuit de Gazastrook op Israël en is de Israëlische luchtmacht actief om het luchtruim te verdedigen.

Andere stoppers

Omdat landen en opstijgen te gevaarlijk is hebben op zaterdag het Amerikaanse Delta Airlines en United Airlines hun vluchten van en naar Isreël afgezegd. Dit werd gevolgd door annuleringen van de Europese maatschappijen Brussels Airlines, Lufthansa, SWISS, Iberia en Air France. Alleen British Airways (BA) blijft moedig weerstand bieden: die carrier zette zijn vlucht naar Israël wel door.

British Airways

Vlucht BA167 van British Airways vertrok zaterdag met een vertraging van iets meer dan een uur uit Heathrow. Het Airbus A350-toestel vertrok zaterdag net voor 19.00 uur en zal naar verwachting in de nacht van zaterdag op zondag in Tel Aviv aankomen. Volgens het gepubliceerde schema van BA moet het vrijwel gloednieuwe vliegtuig dan circa zes uur aan de grond blijven voordat het zondagochtend terugkeert naar Londen.

Evacuatie

Er wordt aangenomen dat BA zijn dagelijkse vlucht naar Tel Aviv heeft uitgevoerd zoals gepland, omdat het bemanningsleden moet weghalen die momenteel in Israël schuilen. De luchtvaartmaatschappij bevestigde dat de piloten en het cabinepersoneel die op de vlucht van zaterdagavond werkten, onmiddellijk naar Londen zouden terugkeren omwille van hun veiligheid.

El Al vliegt wel

El Al heeft zondag twee vluchten naar Israël die vertrekken vanaf Schiphol, zo meldt de app van de luchthaven. De eerste ervan, om half twaalf in de ochtend, is inmiddels doorgegaan en zat vol. Volgens luchtvaartjournalist Menno Swart brengt Israëlische luchtvaartmaatschappij burgers en reservisten naar huis. De volgende vlucht is half negen ‘s avonds naar Tel Aviv. EasyJet had zaterdagavond nog een vlucht in de app staan die zou doorgaan, maar deze is op zondagochtend in alle vroegte gecancelled.

WhatsApp (Schiphol-app)

Code oranje

Voor Israël heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies code oranje afgegeven. Afgeraden wordt om nu naar Israël te reizen. Alleen hoogst noodzakelijke reizen moeten kunnen doorgaan, aldus het ministerie. Het advies aan Nederlanders in Israël is om binnen te blijven en niet in de buurt van de Palestijnse gebieden te komen. Het Belgische reisadvies naar Israël is onveranderd. Volgens het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen Belgen naar het land afreizen, maar moet men rekening houden met de situatie ter plaatse.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » KLM, Transavia, EasyJet schrappen vluchten naar Israël