Duitse minister Financiën: mogelijk geen geld meer naar Palestijnen

Christian Lindner (M. Lucan, wiki commons)

De Duitse minister Christian Lindner (FDP) van Financiën wil mogelijk af van het ontwikkelingsgeld dat Duitsland geeft aan de Palestijnen. De oppositionele CDU sluit zich daar bij aan en wil dat de geldkraan naar de Palestijnen dichtgaat. De extreemlinkse Die Linke is tegen. Andere partijen in de regering hebben nog geen standpunt bepaald. In 2021 en 2022 maakte Duitsland ruim 340 miljoen euro over aan de Palestijnen.

Duidelijkheid

In Bild am Sonntag vroeg Lindner aan minister Annalena Baerbock (Groenen) van Buitenlandse Zaken om uit te zoeken of Duitsland deze gelden moet blijven betalen. “De terreur is schokkend. We moeten er niet alleen met woorden op reageren,” zei Lindner. Er moet duidelijkheid komen over hoe de Duitse staat in het licht van het geweld verder moet gaan met financiële steun aan de Palestijnen. “Elke consequentie zou onmiddellijk kunnen worden geïmplementeerd.”

Laffe aanval

De voorzitter van het Duitse Defensiecomité, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), roept ook op tot herziening van alle hulp aan de Gazastrook. “Het bestaan ​​van de Joodse staat Israël maakt terecht deel uit van de onafscheidelijke basis van het Duitse handelen,” zei ze tegen de kranten van mediagroep Funke. “Daarom moet deze laffe aanval van Hamas op onschuldige burgers worden aangegrepen als een kans om alle Duitse, EU- en VN-hulpfondsen die bestemd zijn voor de Gazastrook grondig te herzien, om te bekijken hoe ze worden gebruikt.”

Meteen stoppen

Het CDU-Bondsdaglid Roderich Kiesewetter roept op tot stopzetting van de steunbetalingen aan de Palestijnen. Het is niet voldoende om eenvoudigweg politieke zorgen te uiten; er moeten ook concrete acties volgen, vindt hij. De situatie in Israël is verschrikkelijk en het uitroepen van de staat van oorlog is noodzakelijk gezien de acties van terreurorganisatie Hamas, aldus Kiesewetter.

Die Linke tegen

Kopstuk Gregor Gysi van Die Linke zegt tegen het stopzetten van het geven van geld aan de Palestijnen te zijn. Alleen Hamas moet afgesneden worden, meent hij. “De aanval komt alleen van hen,” zegt Gysi tegen Der Spiegel. Hij veroordeelde de aanvallen van Hamas krachtig: “Veel doden en gewonden zijn nooit acceptabel, het nemen van gijzelaars is onaanvaardbaar. Bovenal doden ze ook willekeurig burgers.” Het is de hoogste tijd voor een politieke oplossing; maar de Israëlische regering moet hier eerst klaar voor zijn.

Solidariteit met Israël. Brandenburger Tor in Berlijn, zaterdagavond (beeld: X)

Analyse

De andere partijen in de regering (SPD en Groenen) en in de Bondsdag AfD hebben nog geen standpunt ingenomen. De SPD en Groenen heten vrienden te zijn van Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die zich voor de oorlog van Hamas heeft uitgesproken. Mocht Duitsland toch het voortouw nemen in het financieel afsnijden van de Palestijnen, dan kunnen andere EU-landen eerder volgen. Dat komt omdat Duitsland de grootste EU-lidstaat is en veel te zeggen heeft in Brussel. In Nederland roept vooralsnog alleen de PVV van Geert Wilders op tot het stoppen met het geven van geld aan de Palestijnen.

Categorie:

Home » Nieuws » Duitse minister Financiën: mogelijk geen geld meer naar Palestijnen