Vermoorde Joodse trainer DFC Dordrecht krijgt informatiebord
In Dordrecht wordt een informatiebord onthuld over het werk en het leven van de Joodse DFC-trainer Árpád Weisz. Hij was een aantal jaar bij de Dordtse voetbalclub actief en werd vermoord in de Sjoa. De stichting Stolpersteine Dordrecht en het lokale Museum ’40-’45 treffen momenteel de voorbereidingen op het programma voor de onthulling, die op 3 mei plaatsvindt. Aan de realisering en onthulling ging een lang proces van organiseren vooraf.
Dodenherdenking
Volgens de twee organisaties is het aan de vooravond van de dodenherdenking passend om het levensverhaal van Árpád Weisz aan het geheugen van Dordrecht toe te voegen. En dat op een historische plek, waar ooit DFC vietbalde. Vier stolpersteinen werden eerder gelegd voor het woonhuis aan het Betlehemplein in de binnenstad waaruit Weisz en zijn gezin in 1942 werd weggevoerd naar de vernietigingskampen.
Vermoord
Weisz werd geboren in 1894 geboren in Hongarije. Hij kwam zeven keer uit voor het nationale team van zijn thuisland en nam deel aan de Olympische Zomerspelen in 1924. Maar hij werd vooral op handen gedragen in Italië, waar hij als trainer drie keer kampioen werd, met Inter Milan en FC Bologna. Hij vluchtte in 1939 voor het fascistische regime, via Frankrijk naar Nederland. Hier werd hij trainer bij DFC Dordrecht, dat destijds in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal speelde.
Met zijn gezin werd hij in 1942 weggevoerd naar Auschwitz, waar zij in 1944 werden vermoord. In Italië geniet Weisz nog altijd een heldenstatus, sinds 2015 werd hij ook in Dordrecht geëerd. Toen werd een herdenkingsplaquette onthuld. Dat vond de Stichting Stolpersteine niet genoeg, want in 2021 diende die een petitie in bij de gemeente voor een ruimere herinneringsplek in de openbare ruimte. Ruim zeshonderd mensen ondertekenden de petitie.
Het voorstel werd in 2022 door de gemeente overgenomen en werd vervolgens uitgewerkt. Door werk aan het Weizigtpark is het vrijdag 3 mei 2024 pas mogelijk om een plechtigheid te organiseren en het Arpad Weisz-bord te onthullen en tevens de aandacht te vestigen op het Arpad Weisz pad, aldus de initiatiefnemers.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren