Dijkgraaf: anti-Israël-acties op universiteiten niet verbieden

wikipedia commons

Minister Robert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs vindt het niet nodig om acties tegen Israël op universiteiten te verbieden, zoals in het buitenland wel gebeurt. Ook hoeven er geen maatregelen genomen te worden tegen universiteiten of studentengroepen die anti-Israël-acties toestaan of houden. Aan een universiteit mogen ook controversiële meningen klinken en dus mogen activisten er oproepen tot een boycot van Israël, aldus de minister, die ook namens minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid spreekt.

Kamervragen

De SGP stelde Tweede Kamervragen over ‘Israeli Apartheidsweek’ aan de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG) en een optreden van de Palestijnse activist Oman Barghouti op die universiteit. Hij is een van de boegbeelden van de anti-Israël-beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). De SGP-fractie in de Kamer wilde van Dijkgraaf en Yesilgöz weten of dit wel kan en of er maatregelen genomen kunnen worden tegen dergelijke acties. In mei was het opnieuw raak aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) toen pro-Palestijnse studenten een gebouw voor korte tijd bezetten.

‘Leeromgeving veilig’

‘Ik kan mij voorstellen dat deze week [Israeli Apartheidweek, red] onveilige gevoelens oproept bij Joodse en andere studenten’, schrijft Dijkgraaf namens hemzelf en Yeşilgöz. ‘Dat neemt niet weg dat, binnen de grenzen van de wet en met inachtneming van de academische standaarden, binnen een academische omgeving ruimte moet zijn voor controversiële of onwelgevallige opvattingen die op weerstand kunnen stuiten. Dit is niet in tegenspraak met een veilige leeromgeving’. In Groningen was dat niet het geval. ‘Achteraf is gebleken dat er één bijeenkomst heeft plaatsgevonden waarbij de voorwaarden niet gewaarborgd waren en waar er dus mogelijk sprake is geweest van een onveilige omgeving’.

Verdoner

Wel heeft Dijkgraaf gesprekken met antisemitisme-coördinator Eddo Verdoner over ‘het creëren van een veilige omgeving in het hoger onderwijs’ voor Joodse studenten. Die voelen druk en intimidatie door de anti-Israël-protesten, en krijgen vaak onvoldoende steun van de universiteit zelf. Discriminatie en achterstelling liggen zo op de loer, zeker ook omdat BDS antisemitische stereotypen hanteert en Nederlandse Joden en Israëli’s op een hoop gooit. Overigens voelen ook Israëlische uitwisselingsstudenten zich vaak niet senang bij de protesten en acties. Dijkgraaf: ‘Tegen antisemitisme moet krachtig opgetreden worden. Ik roep studenten en andere personen die hier slachtoffer van zijn daarom ook op om aangifte te doen’.

Lees ook:
Joodse studenten aan de UvA voelen zich niet veilig en buitengesloten

Het anti-Israël-sentiment onder veel studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) speelt studenten van Joodse en Israëlische komaf parten. In hun dagelijkse leven voelen zij zich niet veilig en worden zij ook buitengesloten. Dat blijkt uit een artikel in universiteitsblad Folia, waarin verschillende ervaringen van Joodse en Israëlische studenten optekende. “Als je geen pro-Palestijnse ideologie op de UvA aanhangt, krijg je het zwaar te verduren,” zeggen ze. De UvA stelt zich volgens hen onverschillig op.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Dijkgraaf: anti-Israël-acties op universiteiten niet verbieden