Limburgers en Duitsers vieren samen bevrijdingsdag

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In het Limburgse stadje Venray wordt Bevrijdingsdag gevierd in het bijzijn van vertegenwoordigers van de Duitse autoriteiten. Dit is een van de plaatsen in Nederland waar, zeventig jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, Duitsers welkom zijn. Dit jaar beleeft Venray eveneens de aftrap van het provinciale bevrijdingsfeest in Limburg.

Carina Gödecke (SPD), voorzitter van het parlement van Noordrijn-Westfalen, en vice-voorzitter Eckhard Uhlenberg (CDU) horen tot de gasten die de uitnodiging van burgemeester Hans Gilissen (PvdA) hebben geaccepteerd. Naast de beide volksvertegenwoordigers is ook burgemeester Ulrich Francken (CDU) van de gemeente Weeze aanwezig. ‘De Duitse aanwezigheid bij herdenkingen van het oorlogsgeweld is in Venray inmiddels een goede gewoonte en een waardevolle traditie. Het Venrayse gemeentebestuur wil ermee uitdrukken dat de zorg voor vrede en vrijheid niet aan grenzen gebonden is’, aldus de gemeente Venray in een persbericht.

De heftigste gevechten van de Tweede Wereldoorlog in ons land vonden eind 1944 plaats in Noord-Limburg. Dit is niet bij iedereen bekend, en wordt daarom ook wel ‘de vergeten oorlog’ genoemd. Duizenden geallieerden en Duitsers vonden er de dood. Tevens vond een van de grootste tankslagen plaats nabij het Limburgse Overloon. Venray werd geheel geëvacueerd, totaal verwoest en leeggeroofd. Met behulp van driehonderd tanks en 25.000 granaten werd een bres geslagen in de Duitse linies. Bij Loobeek ging zo veel Brits bloed verloren dat het beekje letterlijk rood kleurde en sindsdien ‘de Bloedbeek’ word genoemd.

Tijdens de festiviteiten van vandaag is de Limburgse gouverneur Theo Bovens (CDA) aanwezig. Het is in Venray dat de Limburgse bevrijdingsfestiviteiten zullen worden afgetrapt middels het bevrijdingsvuur. Bovens zal met burgemeester Ullrich Francken van Weeze, burgemeester Hans Gilissen van Venray en journalist Ludger Peters van de Rheinische Post meedoen aan een podiumgesprek. Tevens zijn er ongeveer dertig kinderen van een basisschool in het Duitse Weeze present. Gelijktijdig presenteert het kunstinstituut Odapark in Venray een de expositie ‘Make love Not War’. Via de site Liefdevoorlimburg.nl/themas/70-jaar-bevrijding zijn alle activiteiten in de provincie te vinden.

Het is niet de eerste keer dat er Duitse hoogwaardigheidsbekleders op 5 mei aanwezig waren in Nederland. In 2012 sprak de Duitse bondspresident Joachim Gauck de 5 mei-lezing uit in Breda:

Categorie:

Home » Nieuws » Limburgers en Duitsers vieren samen bevrijdingsdag