Indrukwekkende site over lot Coenraad Rood

ushmm

Coenraad Rood (1917-2011) zat in elf nationaal-socialistische kampen en overleefde ze allemaal. Zijn levensverhaal, en dat over het lot van andere Joodse Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog, is vastgelegd in de interactieve website Coenraadrood.org. De site werd dit weekend gelanceerd. Op 4 mei, bijna zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, wil Jonet stilstaan bij het leed van Rood en de vele andere Joodse Nederlanders die de oorlog wel en niet hebben overleefd.

Op de site met de hoofdtitel ‘Coenraad Rood, wat ik allemaal nog had willen zeggen’ zijn alle facetten uit het leven van de hoofdpersoon te zien. Bezoekers kunnen er luisteren naar de verhalen van Rood zelf, die ze in video’s liet opnemen. De Joodse Nederlander Conraad Rood werd op 12 augustus 1917 in een arme Amsterdamse Joodse wijk als zoon van Hartog Aaron Rood en Marianna Rood. Behalve Coen waren er nog drie jongens en twee meisjes in het niet-orthodoxe Joodse gezin; Aaron, Maria, Jonas, Machiel en Elisabeth (Liesje). Op de site kunnen bezoekers van alles over hen te weten komen.

Op 23 april 1942 kreeg Rood, 25 jaar oud en kleermaker van beroep, een uitnodiging om zich te laten keuren voor een werkkamp. In de vroege ochtend van 25 april verliet hij zijn vrouw Bep en vertrok hij vanuit Amsterdam naar kamp Conrad, nabij Rouveen (Overijssel). Het was het begin van een huiveringwekkende reis van drie jaar, waarin hij van kamp naar kamp werd gesleept in Nederland, Duitsland en Polen. Rood keerde uiteindelijk meer dood dan levend terug naar Nederland, waar hij zijn vrouw terugvond. In 1960 emigreerde hij met zijn gezin naar Amerika. Hij stelde zich als taak dat wat tijdens de Sjoa is gebeurd naar buiten te brengen. Een belofte die hij zijn overleden kampkameraden heeft gedaan; wie overleeft moet vertellen, opdat wij nooit zullen vergeten. Hij gaf lezingen op Amerikaanse scholen. Zijn centrale boodschap luidde: ‘Haat niet. En pas op, want neerkijken op de ander is het begin van haat!’

Verschillende onderdelen uit het bewogen leven van Rood zijn op de website te vinden, zoals zijn eerste oorlogservaringen en de Jodenvervolging in de praktijk. De verhalen van Rood uit concentratiekampen zoals Westerbork, Gleiwitz, Flossenburg en Oranienburg zijn er via een interactieve kaart te ontdekken en op video bekijken. Verder kunnen bezoekers zich over de oorlog, de Jodenvervolging en de Sjoa laten informeren in een omvangrijk archief. Ten slotte is er ook nog een Engelstalige versie van de site, waarop ook buitenlandse bezoekers terecht kunnen. De website is mede opgezet door het Historsich Centrum Overijssel.

Categorie:

Home » Achtergrond » Indrukwekkende site over lot Coenraad Rood