Volgelingen Berland weg uit Oldebroek

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een groot deel van de ongeveer 250 volgelingen van de zogenoemde ‘seksrabbijn’ Eliezer Berland (77) hebben Oldebroek verlaten. Dat meldt het ANP. De groep was afgelopen week in het Noord-Veluwse dorp neergestreken terwijl hun rabbijn vermoedelijk in Amsterdam verbleef. Berland, die in Nederland voor de rechter stond en mag worden uitgeleverd aan Israel op verdenking van ontucht met minderjarigen, zoekt nu een nieuwe weg. Het is mogelijk dat het gevolg naar België vertrekt, waar ze al eerder bivakkeerden.

In Oldebroek verbleef de groep in een voormalig asielzoekerscentrum, waar plek was voor maximaal honderd personen. Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn (ChristenUnie) was dat te weinig voor de groep, die bestaat uit circa 250 mensen. Tegen Omroep Gelderland zei hij: ‘Ik kan geen toestemming geven voor verblijf in dit pand. Door de onveilige en onmenselijke omstandigheden kan ik hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen. Bovendien zorgt de chaotische en onrustige situatie voor een verstoring van de woonomgeving’.

De volgelingen van Berland zijn ‘as we speak’ onderweg naar een nieuw heenkomen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Oldebroek willen ze sowieso bij elkaar blijven. De groep moest vrijdag vertrekken van een camping in het Limburgse dorp Susteren. Daarvoor verbleef ze op een camping in het Zeeuwse plaatsje Borsele. Maar ook in Amsterdam-Zuid, Vlaanderen en op Texel heeft de groep haar sporen achtergelaten. Telkens is er sprake van overlast of heibel met bewoners die niet willen dat deze mensen in hun buurt verblijven.

Berland wordt in eigen land al ruim twee jaar gezocht vanwege mogelijke mishandeling en ontucht met jonge meisjes. De rabbijn werd in september aangehouden op Schiphol, maar kort daarna werd hij onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Berland noemt de beschuldigingen leugens en zegt dat er in Israel valse verklaringen zijn afgelegd. Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem dat hij toch moet worden uitgeleverd aan Israël. De rabbijn mag in Nederland blijven zolang zijn beroepszaak tegen die uitlevering loopt.

Categorie:

Home » Nieuws » Volgelingen Berland weg uit Oldebroek