Boycot op Israëlisch festival Gent

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het Israel Festival in Gent, België, lijkt in het water te vallen. Belangrijke partners en spelers haken af vanwege een Israel-boycot. Het culturele centrum CAMPO in de Vlaamse stad lijkt te zijn bezweken onder de druk van andere culturele organisaties om niet mee te doen aan het Israel Festival. Dit evenement vindt dit voorjaar plaats.

CAMPO sluit zich aan bij de culturele boycot van de pas opgerichte Belgian Academic en Cultural Boycot of Israel (BACBI), waarin ook andere kunstgroepen zitting hebben genomen. Daarmee maakt de organisatie een draai. Maandag kondigde CAMPO nog aan dat het op het Israel Festival de voorstelling ‘Mystery Magnet’ van Miet Warlop zou presenteren, weliswaar onder enkele voorwaarden. Zo beloofde CAMPO om de winst te schenken aan het Fonds Ballettueux Ghent, dat is opgericht om de opleiding van jonge Palestijnse dansers in Europa te financieren. Dat statement zou ook officieel gecommuniceerd worden op het festival zelf.

‘Onze aanwezigheid op het festival wilden we aangrijpen om een statement te maken, waarin we onze solidariteit zouden betuigen met en een bijdrage zouden leveren aan die artiesten die door oorlogsomstandigheden niet de mogelijkheden hebben zich vrij te uiten’, zo laat CAMPO middels een bericht aan de krant De Morgen weten. ‘Toen we gisteren de oproep (van BACBI, red.) vernamen hebben we onmiddellijk gesteld dat we openstonden voor dialoog met de stuurgroep. Op dit moment is dit platform versterken de meest logische keuze. Een eendrachtige culturele sector is belangrijker dan een mogelijke solo-actie. Daarom hebben de CAMPO-leiding en Miet Warlop besloten om af te zien van de deelname aan het Israel Festival. We hopen hiermee minstens een even krachtig, indien niet nog krachtiger, signaal te geven dan oorspronkelijk de bedoeling was’.

Culturele festivals met een Israelische inslag zijn de laatste jaren in Nederland en België vaker de kop van jut. Afgelopen najaar werd een optreden van de beroemde Israelische actrice Lia Koenig in Amsterdam verstoord door pro-Palestijnse activisten. Ij oktkber was er in Brussel tumult over de komst van Israelische films in de Belgische hoofdstad. Zogeheten ‘progressieve Joden’ boycotten toen het Jewish International Film Festival. Het lijkt erop dat de Israelische cultuursector buiten eigen land steeds vaker te leiden heeft omwille van politiek beleid waar zij weinig tot niets mee te maken heeft. Dat deert de pro-Palestijnse activisten echter niet.

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Boycot op Israëlisch festival Gent