Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Duitsland: politie onderzoekt BDS-activisten

Een speciale eenheid van de Duitse politie die zich bezighoudt met politiek extremisme onderzoekt de verdenking van BDS-activisten Ronnie Barkan, Majed Abusalama en Stavit Sinai van huisvredebreuk wegens het verstoren van een lezing van Knessetlid Aliza Lavie (Yesh Atid) op 20 juni aan de Humboldt Universiteit in Berlijn.

De aangifte tegen de drie, die worden beschuldigd van fysiek en verbaal geweld tegen Lavie en een Israëlische overlevende van de Sjoa, is in handen gegeven van de politie-eenheid die zich bezighoudt met politiek extremisme. Dit vertelde een politiewoordvoerder aan de Jerusalem Post.

Een woordvoerder van Lavie zei afgelopen woensdag dat het Knessetlid “verwacht dat er sancties tegen hen worden ondernomen, niet alleen wegens hun beledigende gedrag, maar vooral als een waarschuwing tegen dit soort gewelddadige discussies waarvan de gevolgen gevaarlijk kunnen zijn.”

Volgens de aangifte schudde een BDS-activiste – vermoedelijk Sinai – ‘[haar vuisten] wild om zich heen en naar deelnemers’ terwijl zij werd weggeleid uit de zaal van de universiteit omdat zij het evenement had verstoord. Zij ‘bleef proberen de collegezaal weer binnen te gaan en beukte op de deur’.

Barkan is de leider van een groep in Israël die zich ‘Boycot van Binnenuit’ noemt. Hij heeft al een verbod om BDS-lezingen te houden in gemeentelijke gebouwen in de Noord-Duitse stad Oldenburg.

De Jerusalem Post kreeg een brief in handen van Sabine Kunst, rector van de Humboldt Universiteit, waarin zij schreef: “U kwam naar de Humboldt Universiteit in Berlijn op 20 juni om te praten over ‘Leven in Israël – Terreur, vooroordeel en de kansen op vrede’. Helaas werd u bij die gelegenheid belaagd door drie individuen. Accepteer alstublieft mijn oprechte verontschuldigingen voor dit incident tijdens uw lezing voor de Duits-Israëlische Vereniging in een zaal van onze universiteit.” Kunst voegde daar aan toe: “Er is aangifte gedaan wegens huisvredebreuk tegen de drie orderverstoorders. Het is van groot belang voor de Humboldt Universiteit om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.”

Een woordvoerder voor de minister van Onderwijs in Duitsland, Johanna Wanka, zei dat de minister ‘het incident veroordeelt’.

In een open brief op de website van de BDS-campagne schreven de drie activisten: “Wij, drie mensenrechtenactivisten, hielden een politiek protest tegen een officiële vertegenwoordiger van de staat Israël, Aliza Lavie. Het doel van de actie was tweeledig: in de eerste plaats om te protesteren tegen Lavie’s  ‘Hasbara’ (propaganda) evenement, dat plaatsvond in de Humboldt Universiteit en in de tweede plaats om het algemene publiek bewust te maken van Israëls criminele verantwoordelijkheid voor het in stand houden van een apartheidsregime.”

De Duitse DAB-bank sloot in 2016 al de rekening van de BDS-campagne wegens veronderstelde discriminatie van Israëliërs op basis van hun afkomst. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X