Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Duitsland wil gevechtsdrones Israël leasen

Het Duitse leger wil voor rond negenhonderd miljoen euro gevechtsdrones leasen van Israël. Dit schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Het is voor het eerst dat het Duitse leger dan over drones beschikt die ook als wapen kunnen worden ingezet. Voorlopig is het niet de bedoeling dat dat gebeurt. Daarover moet apart worden besloten na ‘uitvoerig volkenrechtelijk, grondwettelijk en ethisch’ overleg, zo staat in de plannen van het ministerie voor de begrotingscommissie van de Bondsdag, waarover de Süddeutsche Zeitung beschikt.

De krant noemt het leasen van de Israëlische drones – type Heron TP – een van de meest omstreden bewapeningsplannen van minister van Defensie Von der Leyen (CDU). De SPD had de plannen in het vorige kabinet nog geblokkeerd. Maar de huidige drones, die voor verkenningen worden ingezet in Afghanistan en Mali, voldoen niet meer aan alle eisen en nieuwe drones zijn alleen maar in gevechtsuitvoering te koop. De Bondsdag moet het besluit nog goedkeuren.

In de coalitieovereenkomst tussen Union en SPD is afgesproken om de Heron TP te leasen. Er staat wel uitdrukkelijk bij dat de Bondsdag pas na een breed debat over de bewapening zal beslissen. In het voorstel staat dat bewapening ‘voor dringend noodzakelijke bescherming van eigen troepen en die van bondgenoten op de grond’ met ‘precisiemunitie in de toekomst mogelijk’ zal zijn. Mocht het bewapeningsproject zoals gepland nog voor het zomerreces door de Bondsdag komen, dan kan de drone op zijn vroegst over twee jaar worden ingezet.

Specialisten Buitenland en Defensie van de SPD proberen in een brief aan de collega’s in de fractie steun te krijgen voor het plan. De brief, die in het bezit is van de Süddeutsche Zeitung, waarschuwt dat zonder deze drones ‘een belangrijke bijdrage aan de bescherming van onze soldaten en die van bondgenoten zou wegvallen’. Er zouden geen ‘zinnige alternatieven’ zijn voor de aanschaf van de Heron TP. De motivering voor de aanschaf van het Israëlische model is enigszins verrassend: men wil niet ‘met verkenningsmaterieel zich afhankelijk maken van Amerikaanse techniek’. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X