EBU test Songfestival-lied Israël op politieke boodschap

Podium in Malmö ESF 2024 (231215_ESC_Visual4, Eurovision.tv)

De Israëlische inzending naar het Eurovisie Songfestival bevat mogelijk een verborgen politieke boodschap. Omdat dat gevoelig ligt, onderzoekt de European Broadcasting Union (EBU) nu het liedje van zangeres Eden Golan. Zij staat in mei namens Israël in Malmö op de planken. Er is vooral in Scandinavië weerstand tegen de Israëlische deelname vanwege de oorlog tegen Hamas. De vraag is wat er gebeurt als het lied toch politieke tinten bevat.

De bekendmaking van het lied is voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo meldt de site NewsMonkey. De EBU wil zeker weten dat er geen politieke boodschappen zijn, onder meer omdat het Israëlische leger (IDF) in de voorrondes al in beeld kwam. De Israëlische samenleving staat momenteel in het teken van de oorlog tegen Hamas en daarom wordt het risico op een politieke boodschap groot geacht.

In Scandinavische landen is verzet ontstaan tegen de deelname van Israël aan het Songfestival. Anti-Israëlgroepen roepen op tot een boycot van het land in Malmö, maar de EBU heeft al gezegd dat daar niets van in komt. In Noorwegen werd de nationale finale verstoord door een pro-Palestijnse activist en de IJslandse omroep overweegt zich terug te trekken van het festival. In deze landen, Finland en Zweden zijn ook petities tegen Israël op het Songfestival ondertekend.

Momenteel wordt Rusland geweerd van het Eurovisie Songfestival. De Russen mogen sinds 2022 niet meedoen vanwege de oorlog in Oekraïne. Wit-Rusland werd twee jaar geleden geweerd vanwege een lied met een politieke boodschap. Sindsdien boycotten de Wit-Russen het festival eigenhandig. In het verleden waren er wel politiek getinte liedjes op het festival te horen, onder meer over de Oliecrisis en de Val van de Berlijnse Muur. Ook Bosnië-Herzegovina deed eens met een lied mee dat ging over de oorlog in het land.

Categorie: |

Home » Cultuur » Showbizz » EBU test Songfestival-lied Israël op politieke boodschap