Rotterdamse Hamas-verdachte aan Duitsland uitgeleverd

Het Noordereiland, gelegen achter de Erasmusbrug in Rotterdam (Joop van Houdt - https://beeldbank.rws.nl)

Een man uit Rotterdam is aan Duitsland uitgeleverd. De oosterburen verdenken hem ervan dat hij lid is van terreurorganisatie Hamas. Het gaat om de 56-jarige Nazih R., die verdachte is in een Duits terreuronderzoek dat grensoverschrijdend is. Vooralsnog zat hij vast in de terroristenvleugel van de extra bewaakte gevangenis in Vught.

Wapenvoorraad

R. werd op 14 december van vorig jaar opgepakt in Rotterdam. Tegelijkertijd waren er drie arrestaties van mannen in Berlijn. Ook zij zouden onderdeel zijn van het terreurnetwerk van Hamas, zo meldt De Telegraaf. R. en de anderen zouden in Polen geregeld op zoek zijn geweest naar een verstopte wapenvoorraad. De wapens zouden naar Berlijn moeten om aanslagen te plegen op Joodse instellingen in Europa.

Rollator

Het vermeende wapendepot is nooit gevonden. Omdat R. ervan wordt verdacht criminele feiten in Duitsland en Polen te hebben gepleegd, is hij door de Nederlandse rechter uitgeleverd aan de Duitsers. Van Duitsland mag hij zijn uiteindelijke gevangenisstraf uitzitten in een Nederlandse cel omdat hij een Nederlands paspoort heeft. De 56-jarige R. zou hulpbehoevend zijn en gebruikt een rollator.

Terug keren

R. verklaarde onlangs in de rechtbank dat hij sinds 1994 in Nederland woont en vanaf 2000 politiek actief is geworden voor de Palestijnse zaak. “Ik probeer er alleen voor te zorgen dat we terug kunnen keren naar ons Palestina. Daaraan werken we met alle Palestijnen in Europa.” De Amsterdam rechter toetste vervolgens of er wordt voldaan aan de formaliteiten rond uitlevering. Dat was het geval.

Categorie:

Home » Nieuws » Rotterdamse Hamas-verdachte aan Duitsland uitgeleverd