UvA gaat door met samenwerking universiteiten Israël

De UvA, Binnengasthuis (beeld: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Attribution-Share Alike 4.0 International license)

De Universiteit van Amsterdam (UvA) zal de samenwerking met drie Israëlische universiteiten niet stop zetten en ook niet in de koelkast doen. Dat heeft het College van Bestuur gezegd als antwoord op een verzoek van anti-Israëlische activisten om de Israëlische partneruniversiteiten in de ban te doen. ‘Het verbreken of opschorten van banden betekent ook het verbreken van relaties met onderzoekers die de kritische stem in Israël vertegenwoordigen’.

Luiken open

Per mail had de anti-Israëlische actiegroep Dutch Scholars for Palestine geëist dat de UvA alle banden met haar partners in Israël zou verbreken. Ook moest het contract die de uitwisseling van studenten en medewerkers mogelijk maakt, van tafel. Dezelfde eisen stelden de activisten eerder aan andere Nederlandse universiteiten en hogescholen. De UvA geeft nu al gehoor aan de oproep door duidelijk te kiezen voor samenwerking in plaats van de luiken dicht te doen.

Terughoudend

‘We willen zeer terughoudend zijn met het beperken van institutionele en individuele samenwerkingen zonder dat daar een duidelijke wettelijke grondslag voor is of een duidelijke oproep vanuit het ministerie van OCW (wat het geval was bij het bevriezen van de samenwerking met Russische instellingen)’, schrijven het College van Bestuur samen met alle decanen van de universiteit. Wel tonen ze begrip voor de actievoerders, met name over het grote aantal levens dat verloren is gegaan sinds 7 oktober 2023.

Kans

Niettemin blijft samenwerking met Israëlische universiteiten het uitgangspunt. ‘We zien in de samenwerking met Israëlische instellingen, mits de aard van de samenwerking in lijn ligt met onze academische missie, een kans om ook in tijden van oorlog en conflict een open lijn te houden. Het verbreken of opschorten van banden betekent ook het verbreken van relaties met onderzoekers die de kritische stem in Israël vertegenwoordigen’. Er is een speciaal UvA-fonds geopend voor studenten en onderzoekers uit Israël en de Palestijnse gebieden.

Categorie: |

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » UvA gaat door met samenwerking universiteiten Israël