Eerste Joodse wielertocht ‘Eroev Ride’ in aantocht

Troostwijk op de fiets, links (foto: P. Eiselin)

Langs de eroev-grens van Amsterdam wordt binnenkort voor het eerst een wielertocht gehouden. Deze ‘Joodse’ wielertocht eert de ‘draaggrens’ van Joods Amsterdam, de eroev, en heeft de naam Eroev Ride gekregen. In de organisatie zitten de Joodse Gemeente Amsterdam, sportvereniging Maccabi Nederland en het Alyn Hospital in Israël. Organisator Ruben Troostwijk, tevens bestuurslid van de Joodse Gemeente, is beretrots op de aankomende Eroev Ride. De eerste editie wordt op 8 september verreden. Inschrijven kan via de site.

Draaggrens wordt wielertocht
Een eroev is een draaggrens die aangeeft waar Joden op de rustdag sjabbat iets bij zich mogen dragen. Noem het een gebied waar een soort uitzondering op de regel geldt, legt Troostwijk uit. “Mensen die sjabbat houden, mogen bijvoorbeeld hun kinderen niet dragen of boeken niet met zich meenemen. Amsterdam heeft daarom een eroev. Die is in 1972 opgedoekt, maar heeft sinds een paar jaar weer een nieuw leven gekregen.” Het onderhouden van zo’n draaggrens is ‘een hoop werk’, aldus de bestuurder. “Het is een gebied dat voor vrome Joden erg belangrijk is. Ik dacht: het is best wel speciaal en dus ook best wel leuk om er iets bijzonder bij te maken.”

‘Maccabi rijdt al iedere zondag, maar dit is de eerste, echte Joodse toertocht’Ruben Troostwijk

Troostwijk is de bedenker van de tocht, die hij samen opzette met de Maccabi Cycling Club en met het Alyn Hospital. “We fietsen precies op de grens, om het eroev-gebied heen. De grens loopt vanaf het IJ tot voorbij Uithoorn, langs de Westeinderplassen en via Schiphol weer naar boven.” Het is een tocht van 72 kilometer. “Ongeveer zes weken geleden zijn we met de organisatie begonnen. We hebben een iemand die er vanuit Maccabi mee bezig is. Dat is Ed Hasselman. Hij maakt voor zijn beroep wielertoertochten en charity rides.” Deze tocht is erg bijzonder omdat het een specifieke Joodse ride is. “Je rijdt om een Joodse grens heen. Maccabi rijdt al iedere zondag, maar dit is de eerste, echte Joodse toertocht.”

Paaltje omgereden
Troostwijk wil het bestaan van de eroev-lijn promoten. “Veel mensen weten niet dat er een eroev is. Maar die is wel degelijk afgebakend. Zo staan er speciale paaltjes op de A10. Daar was er eentje van omver gereden. Wij van de Joodse Gemeente moesten aan Rijkswaterstaat uitleggen dat het paaltje terug moest komen. Uiteindelijk begrepen ze waar het over ging, maar meer bekendheid voor de eroev had natuurlijk voor meer inzicht gezorgd.” Hij benadrukt het unieke karakter van deze draaggrens voor een stad als Amsterdam. “Het is niet vanzelfsprekend voor een Europese stad om een eroev te hebben. In Amsterdam is het relatief makkelijk, omdat de stad door veel stukken water omgeven wordt. Dat is een natuurlijke, afsluitbare grens. Niet alle steden hebben dat. Ga maar eens een hele stad omheinen met één draadje.”

Verschillende snelheden
De site van de Eroev Ride wordt maandag gelanceerd. “We hopen op veel belangstelling. Ik denk dat we ongeveer richting de zeventig, tachtig deelnemers. Maar de toer kan in principe meer mensen aan. We gaan ook in verschillende categorieën rijden. Dat hangt van de snelheden af. Sommige wielrenners rijden sneller dan andere en weer anderen zijn jonger of ouder. Door het in groepjes in te delen, kunnen mensen met elkaar samen rijden.” Na afloop is er een koosjere barbecue. De start en finish zijn bij de NIHS-family fun day. Er is ook koffie en thee. De deelnemersgelden gaan naar het Alyn Hospital in Israël.

Joseph

Ai Wei Wei
“Het shirt van de deelnemers is speciaal ontworpen voor de race. Het design lijkt op het vogelnestje van Ai Wei Wei. Hij zei ooit dat het vogelnest dat hij ontworpen had erg lijkt op een eroev,” vertelt Troostwijk. Ontwerper Sasha Joseph heeft het shirt ontworpen. “Het andreaskruis van Amsterdam en het eroev-logo staan er ook op. Het rood in het logo staat voor Amsterdam en het blauw staat voor het water en het volk Israël.” De inschrijving voor de bijzondere Joodse toertocht loopt tot 5 augustus. “We willen graag in september rijden en zijn nog met de organisatie bezig. Maar alles staat goed in stelling en er is al het een en ander goed afgesproken.”

Lees ook:
Proloog in Ronde van Estland gewonnen door renner van Israel Cycling Academy

Een wielrenner van de ploeg Israel Cycling Academy heeft proloog in de Ronde van Estland gewonnen.
Het gaat om de Oostenrijker Matthias Brändle. De renner van Israel Cycling Acacedmy bleef de Pool Maciej Paterski (Wibatech Merx 7R) en de Est Peeter Pruss (nationale selectie Estland) voor.

Categorie: |

Home » Nieuws » Eerste Joodse wielertocht ‘Eroev Ride’ in aantocht