Eerste keer moslims bij Jom Hasjoa-herdenking Den Haag

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Voor de 28ste keer organiseerde de Haagse Gemeenschap van Kerken deze herdenking organiseert, maar voor het eerst waren er ook moslims vertegenwoordigd. Ebubekir Özture van het Contactorgaan Moslims en Overheid en dr. Rumadi Ahmad, vertegenwoordiger van de Nahdatul Ulama, de grootste moslimorganisatie in Indonesië. Hij was er samen met pastoor Benny Susetyo, de secretaris van de Indonesische Bisschoppenconferentie en dr. Andreas Yeangoe en ds. Gomar Gultom als voorzitter en secretaris van de Indonesische Raad van Kerken.  

Rabbijn Marianne van Praag las enkele delen uit de Thora. Chazan Ken Gould zong  de ‘herdenking van de doden’ en zei het Kaddisj. Maar eerst werden er zes  kaarsen aangestoken door scholieren: één kaars voor elke miljoen vermoorde Joden. Bij elke kaars werd de naam van een kind genoemd: Isodorus Davidson, samen met zijn twee zusjes vermoord op 19 juli 1943 in Sobibor, op 6 jarige leeftijd. Daarom ook de naam van deze herdenking: Jom Hasjoa – dag der vernietiging.

In de Kroniek legde Hanneke Gelderblom-Lankhout namens het Cairo-overleg uit dat er in overleg,  waarin het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Raad van Kerken, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom mee doen, intensieve gesprekken geweest zijn over het waarom van het herdenken. De conclusie was: het is de opdracht van onze generatie om uit te leggen wat er gebeurde in de Tweede Wereldoorlog en zeker naar die generatie van wie de grootouders in de oorlog niet in Nederland woonden. De boodschap moet daarom kristalhelder zijn: het was het racisme, dat mensen wegzet om wie ze zijn, wat  uitmondde in genocide. Racisme dreigt steekt steeds weer de kop op te steken. Het begint bij pesten op school en kan eindigen met het laten ontploffen van snelkookpannen vol spijkers zoals in Boston. Het gaat om de vraag: waarom is haat zo motiverend? Als wij niet duidelijk zijn, kunnen we jongeren niet verwijten dat ze het verschil niet weten tussen kritiek op de Israëlische regering en Jodenhaat. En dat is dan onze fout.

“Een gedenkplaat voor hen die vielen uit Vorden, terwijl er geen gedenkplaat is voor de zeventien vermoorde Joden geboren in Vorden, en dan op 4 mei langs het graf van 10 Duitse militairen lopen, draagt niet bij aan de communicatie over wie we en waarom we herdenken. Dat bijdragen aan verzoening noemen is daarom niet juist”, aldus Gelderblom-Lankhout.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Eerste keer moslims bij Jom Hasjoa-herdenking Den Haag