Eerste Surinaamse ambassadeur in Israël heeft veel ambities

FB

Suriname opent binnenkort een ambassade in Israël. Toekomstig ambassadeur Stevanus Noordzee is ambitieus en wil graag dat zijn land kan profiteren van de dingen die Israël te bieden heeft. “Ik wil mij inzetten voor de landbouwtechnieken die ontwikkeld zijn door dit land, ICT en hun infrastructuur,” zei Noordzee tegen de Suriname Herald, vorige week na een bezoek aan minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie Toerisme (TCT). Het voormalige Nederlandse wingewest is klaar voor de volgende stap in de relatie met Israël.

Binnenkort zal Noordzee zijn geloofsbrieven aanbieden aan de Israëlische president Yitzhak Herzog. Het land is volkomen nieuw voor hem, maar daardoor laat hij zich niet uit het veld slaan. “Ik ben nooit geweest, maar ik ga ervoor. Het is een uitdaging, maar ik kijk er positief tegen aan. De relatie tussen Suriname en Israël moet versterkt worden,” zegt hij tegen de krant. Na het aanbieden van zijn geloofsbrieven zal de diplomaat gesprekken aan met verschillende ministers en organisaties in Israël. Het is de bedoeling om een sterke bilaterale relatie uit te bouwen die ‘ook op geestelijk niveau’ zal zijn.

Suriname is grotendeels een landbouwland en kan dus profiteren van de Israëlische agrarische technieken. Minister Jubithana: “Als er gekeken wordt naar onze samenleving en nog meer naar de binnenlandbewoners, zouden de landbouwtechnieken die Israël heeft ontwikkeld gebruikt kunnen worden in het binnenland en de andere gebieden waar er aan landbouw wordt gedaan.” Dit kan verder worden ingezet voor de dorpsontwikkeling voor deze gemeenschappen, aldus de bewindspersoon.

Israël heeft ook een druppelsysteem ontwikkeld op kunst en levert goede vruchten af, benadrukt Jubithana. Het land houdt per jaar veel kapitaal en miljarden over aan dit landbouwsysteem dat door de Kiboetsiem is ontwikkeld. Het is belangrijk om te weten hoe het werkt en kunnen we het voorbeeld overnemen, aldus de minister tegen de krant. Suriname en Israël zijn ten tijde van de laatste regering van president Desi Bouterse al dichter tegen elkaar aangekropen. Het uitbouwen van de bilaterale band wordt door de regering van president Chan Santokhi voortgezet. Israël wil graag in Suriname investeren en Paramaribo wil graag van Israël profiteren, onder andere op agrarisch en ICT-gebied.

Lees ook:
Ronnie Brunswijk spreekt met Israëlische investeerders voor zaken in Suriname

De nieuwe honorair consul van Israël van Suriname is op bezoek geweest bij vicepresident Ronnie Brunswijk (ABOP). Ze vertelde dat Israëlische investeerders serieuze plannen hebben om te investeren in het voormalige Nederlandse wingewest. Hun interesse gaat uit naar allerlei sectoren waaronder het bankwezen en de vleesproductie. Ook willen ze investeren in de landbouw, werkgelegenheid en export van producten.
Categorie:

Home » Nieuws » Eerste Surinaamse ambassadeur in Israël heeft veel ambities