Einde nabij voor Vrienden Synagoge in Bourtange

Fort Bourtange
wiki

De vereniging Vrienden van Synagoge Bourtange heeft een probleem: er zijn steeds minder mensen die het bestuur in willen en daardoor nadert het einde van de organisatie. Dat zou ook betekenen dat de Joodse gebeurtenissen en feesten die de club organiseert de das om worden gedaan. Een noodkreet moet soelaas bieden.

Krasse tachtiger

Er zijn leden genoeg en ook is er voldoende geld in kas, vertelt voorzitter Willem Fokkens aan het Dagblad van het Noorden. Het probleem is een gebrek aan mensen die het bestuur in willen. Het huidige bestuur wil op 5 november vertrekken, na zich vele jaren onbezoldigd te hebben ingezet. Er kwam een dame, maar die ging weer nadat bleek dat het niet om een betaalde functie ging, aldus Fokkens, een krasse tachtiger die ook Joodse begraafplaatsen beheert.

Het uur U

Op 5 november slaat het uur U. “Dan hebben we een ledenvergadering, dan hopen we op aanmeldingen. We zoeken ook buiten de vereniging maar als het maar niet blijft lukken, dan houdt het op. De huidige vijf bestuurders, onder wie ikzelf, zijn gemiddeld tachtig jaar. We doen dit vrijwilligerswerk al jaren, eens stopt het.” Momenteel telt de vereniging tussen de 120 en 130 leden, maar geen van hen lijkt te porren voor het bestuurslidmaatschap. Dat is frustrerend, want in principe is de vereniging gezond, aldus Fokkens.

Activiteiten

Na restauratie van synagoge, in 1989, werd de vereniging opgericht. Het doel was onder meer het organiseren van activiteiten en het instand houden van het gebouw en de inventaris. Fokkens is al vele jaren voorzitter. “Het gebouw is van de Stichting Vesting Bourtange. Maar de ‘Vrienden’ zetten er exposities op, organiseren er soms ook diensten en daarbij openbare vieringen van twee grote Joodse feesten, Pesach en Chanoeka. Voor iedereen toegankelijk. Daarmee zijn we in 1989 begonnen, die feesten waren sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gevierd in Bourtange.”

De naakte waarheid

Het bestuur is nog steeds enthousiast, maar raakt zo langzamerhand te oud, zo niet hoogbejaard, en kan het daarom niet mee volhouden. Het is de naakte waarheid. Fokkens tegen de krant: “Onze penningmeester woont in de Randstad en kan niet steeds meer hier naar toe komen rijden. Ik zelf woon vlakbij, in Ter Apel en heb dat probleem niet maar zoals gezegd: ik ben ook 83. Echt, er moet vers bloed komen, anders houdt het op. We zullen dan de stekker er niet meteen uithalen. Chanoeka, op 12 december, zal zeker worden gevierd, maar de zaak zullen we wel langzaam maar zeker afbouwen.”

De vraag is wie de vereniging Vrienden van Synagoge Bourtange uit de brand kan helpen. Voelt iemand zich geroepen om lid te worden en in het bestuur te gaan zitten? Woonachtig zijn in de streek is een pré, maar hoeft niet aangezien de vereniging leden in heel Nederland en ook in Duitsland heeft. Leden zijn voor een tientje per jaar lid. Interesse? Ga dan naar de site van deze bijzondere Groningse vereniging, Synagoge-bourtange.nl, en vul het contactformulier in.

Categorie:

Home » Nieuws » Einde nabij voor Vrienden Synagoge in Bourtange