Einde van het lange Netanyahu-tijdperk lijkt in zicht – verslag Salomon Bouman

Knesset
wiki

“Ik denk dat veel Arabieren dit keer naar de stembus zullen gaan. Vier Arabische partijen hebben voor het eerst een front gemaakt om onze tem meer gewicht te geven.” Hanna, de Israëlische Arabier die ik sprak in het grote Arabische dorp Kfar Kassem heeft in de nacht van dinsdag op woensdag gelijk gekregen. De Verenigde Arabische partij (United List) is met twaalf of dertien zetels in de Knesset de derde partij geworden, achter de op gelijke sterkte gekomen Likud-partij van Benjamin Netanyahu en de Blauw-Wit partij van Benny Gantz.

Odeh
Ayman Odeh, de leider van de Arabische lijst, kon zijn geluk niet op toen de tv-exit poll dinsdagavond om tien uur aangaf dat zijn partij de weg van premier Netanyahu naar een nieuwe ambtsperiode heeft geblokkeerd. “Met twaalf of dertien zetels hebben wij voorkomen dat Netanyahu aan het hoofd van het rechtse blok op 61 van de 120 zetels in de Knesset kan komen,” zei hij.

Gejuich
In het café in zuid-Tel-Aviv werd gejuicht toen Odeh hevig gesticulerend op het grote tv-scherm verscheen. Een naast me zittende jonge vrouw zei blij te zijn met het electorale succes van de Verenigde Arabische partij. “Ayman heeft gezegd dat hij bereid is zitting te nemen in een zionistische regering,” zei ze. “Dat is voor onze toekomst heel belangrijk omdat we niet langer twintig procent van onze bevolking kunnen negeren.”

Tegen de Arabieren
Netanyahu heeft aan het hoofd van Likoed een felle, racistische anti-Arabische campagne gevoerd. “Alle Arabieren willen ons vernietigen,” beweerde hij. Toen het dinsdagavond duidelijk werd dat hij met de rechtse partijen gee regering kan vormen, zette hij zijn haatcampagne tegen de Arabieren voort. “De Arabieren zijn moordenaars, ze erkennen de Joodse staat niet. Onder geen enkele voorwaarde zal ik aanvaarden dat ze deel zullen uitmaken van een regering.”

Gedoogsteun
De politieke temperatuur wijst uit dat de Verenigde Arabische partij ook voor Benny Gantz, de leider van de Blauw-Wit-partij geen aanvaardbare actieve coalitiepartij is maar wel een door hem te vormen regering zou kunnen steunen vanuit het parlement. De verkiezingsuitslag heeft uitgewezen dat Gantz en Netanyahu, elk met circa 32 zetels, elkaar in evenwicht houden. De adder onder het gras is Avignon Lieberman, de leider van de Yisrael Beteinu partij (Russische steamers) is met acht zetels de arbiter tussen links en rechts is geworden.

Regering van nationale eenheid
Kort nadat het dinsdagavond duidelijk werd dat het einde van het Netanyahu-tijdperk in zicht is gekomen sprak hij zich uit voor de vorming van een regering van nationale eenheid zonder Haredim en zonder Arabieren. Doordat gegeven de verkiezingsuitslag Gantz noch Netanyahu op eigen kracht een regering kunnen vormen, is Lieberman een zwaargewicht geworden in de Israëlische politiek.

Einde Netanyahu-tijdperk
In een regering van nationale eenheid zal volgens mijn kijk op de machtsverhoudingen Gantz (ex-stafchef) volgens het rotatiesysteem dan de eerste premier zijn en zal Netanyahu hem over twee naar kunnen opvolgen. Of niet… want volgende maand al zal blijken of die wegens een aantal corruptieschandalen zal worden vervolgd. Met het einde van het lange Netanyahu-tijdperk in zicht verliest de Amerikaanae president Donald Trump een vriend in Jeruzalem.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Einde van het lange Netanyahu-tijdperk lijkt in zicht – verslag Salomon Bouman