Eitan moet terugkeren naar familie in Italië

Eitan Biran en zijn inmiddels overleden ouders en broer (courtesy)

De zesjarige Eitan Biran moet van de Israëlische rechter terugkeren naar zijn familieleden in Italië. Vorige maand had zijn Israëlische grootvader hem ontvoerd en meegenomen naar Israël. De jongen is de enige overlegende van het kabelbaanongeluk in de Italiaanse Alpen van afgelopen mei. Omdat een van zijn ouders Italiaans was, werd Eitan door de rechter in Italië bij familieleden geplaatst. Daar waren zijn Israëlische familieleden het niet mee eens. Er ontstond vervolgens een juridische strijd om de voogdij die uitmondde in de ontvoering van de kleuter.

Volgens de Israëlische familieleden van Eitan zou hij in Italië niet Joods en Israëlisch genoeg opgevoed worden. Ook zou de jongen volgens hen zelf terug willen naar Israël. Er kwam juridisch getouwtrek tussen de twee tantes in beide landen, maar uiteindelijk werd het kind meegenomen door zijn Israëlische grootvader Shmulik Peleg. Die zou een privéjet hebben gehuurd om hem naar Israël te brengen. Eenmaal daar was de onrust nog niet voorbij. Zo eiste de Italiaanse autoriteiten dat de jongen terug zou komen naar Italië. Daar geven de Israëlische autoriteiten nu gehoor aan. Het is nog onduidelijk wanneer Eitan terugkeert.

Op 23 mei kwam een gondel van de kabelbaan Stresa-Alpino-Mottarone naar beneden. Een kabel zou op zo’n vijf meter voor het eindpunt zijn geknapt, waarna de cabine neerstortte in een bergachtig, bebost gebied. Alle inzittenden behalve Eitan kwamen om. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd en kwam er binnen een paar weken bovenop. Vervolgens werd hij ontslagen en aan zijn tante – de zus van zijn vader – overgedragen. Zij is een arts met twee kinderen. De zus van Eitans moeder wilde het kind echter terughalen naar Israël, waar hij ‘een normaal’ leven zou moeten krijgen. Ze stelde dat het kind zijn familie in Israël mist en dus thuis moest komen. Volgens haar was hij ‘ontvoerd’ en werd hij ‘gegijzeld’. Uiteindelijk werd hij ontvoerd, maar dan naar Israël.

Lees meer:
Hoe een Israëlische kleuter speelbal werd van een familievete

Het fatale ongeluk met de kabelbaan in het Italiaanse Stresa heeft te maken met een extra nare nasleep. Van de vijftien inzittenden kwamen er veertien om. De enige overlevende is een Israëlische kleuter, Eitan Biran (zes), die zijn ouders verloor en nu nog in in land is. Momenteel loopt er een juridische procedure over de voogdij van het kind. Hij leeft bij zijn tante in het Noord-Italiaanse Pavia.

Categorie: |

Home » Nieuws » Eitan moet terugkeren naar familie in Italië