El Al gered dankzij jonge, religieuze miljoeneninvesteerder

El Al vliegtuig
El Al, commons.wikimedia.org

Talmudgeleerde Eli Rozenberg heeft 43 procent van de aandelen van El Al gekocht en daarmee lijkt de Israëlische luchtvaartmaatschappij voorlopig gered. De dertigjarige investeerder heeft geen managementervaring en kent de luchtvaartbusiness niet, maar toch kan het concern dankzij hem overeind blijven. De Israëlische staat houdt de overige aandelen in handen. Niettemin is er weerstand tegen de nieuwe grootaandeelhouder.

Niet geschikt
El Al-managers klagen niet alleen over de ‘ongeschiktheid’ van Rozenberg omdat hij tot nu toe alleen de Tora heeft bestudeerd om ooit rabbijn te worden, maar ze vinden ook dat als het om vliegen gaat, hij groentje een stroman van zijn rijke vader is. Dat is de Amerikaan Kenneth Rozenberg, een makelaar in onroerend goed die het door hem opgerichte Centers Health Care runt. Hieronder vallen ongeveer vijftig bejaardentehuizen en revalidatie-instellingen in Israël.

De wet telt
Aangezien de wet alleen Israëlische burgers toestaat El Al te bezitten, was Rozenberg senior uitgesloten als eigenaar van de nationale luchtvaartmaatschappij. Het management van El Al klaagt nu dat hij daarom zijn zoon Eli naar voren heeft geschoven. Doe woont al een paar jaar in Jeruzalem en heeft zowel een Amerikaans als een Israëlisch paspoort in zijn bezit. Aangenomen mag worden dat Eli de instructies van zijn vader in de toekomst zal uitvoeren.

Topmannen weg
De El Al-directie roept de verantwoordelijke ministers dan ook op om de overname van de strategisch belangrijke luchtvaartmaatschappij door Rozenberg opnieuw te bekijken, aangezien zijn achtergrond volgens hen ‘problematisch’ is. De Rozenbergs laten zich echter niet intimideren en treffen al voorbereidingen om de El-Al-top te verwijderen. Er moet een nieuwe wind gaan waaien in het concern, zo maken ze duidelijk. Na een periode van besparingen, moet het roer nu om en komen er mogelijk weer investeringen.

Ex-adviseur Trump
Rozenberg neemt twee mensen van naam op in zijn team. De eerste is Gabriela Shalev, de voormalige VN-ambassadeur van Israël die reeds in verschillende besturen van vooraanstaande Israëlische bedrijven zit. Ze werkt momenteel in Jeruzalem om ervoor te zorgen dat de deal van Rozenberg niet mislukt vanwege verzet van ministers. De tweede in het team is Jason Greenblatt, de voormalig juridisch adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump en, tot voor kort, zijn gezant voor het Midden-Oosten. Met zijn contacten in Washington DC zou hij moeten helpen bij het opzetten van nieuwe bestemmingen voor El Al.

In de problemen
Op dit moment lanceert El Al in eerste instantie een enorm bezuinigingsprogramma – nadat het bedrijf eerder al een grote besparingsronde heeft gehad. Zelfs vóór de coronacrisis ging het slecht met de luchtvaartmaatschappij. Ook de inzinking van het vliegverkeer als gevolg van de pandemie trof het concern zwaar. In maart stopte El Al haar luchtverkeer tijdelijk nadat het toerisme volledig was ingestort als gevolg van corona. El Al-vliegtuigen zouden op zijn vroegst in oktober weer moeten opstijgen, maar dan wel alleen voor een handjevol bestemmingen.

Zesduizend ontslagen
Om dit te bereiken en de klap van het voorjaar te boven te komen, heeft El Al in de afgelopen maanden een enorm besparingsprogramma doorgevoerd. Een derde van de zesduizend medewerkers werd ontslagen, de vloot werd verkleind, onrendabele routes werden gesloten en de opening van nieuwe vliegroutes werd uitgesteld naar betere tijden. Het bestaan ​​van de luchtvaartmaatschappij is wel tijdelijk in gevaar geweest omdat de reserves slonken en de verliezen alsmaar toenamen.

Injectie
De Israëlische regering heeft afgelopen zomer ingestemd met een reddingspakket. De ministers hadden besloten een banklening van 250 miljoen dollar te gaven als El Al in ruil daarvoor het kapitaal zou verhogen met nieuwe aandelen ter waarde van 150 miljoen dollar. Het is nog niet duidelijk wat El Al gaat doen en of de injectie zal helpen.

Lees ook:
Explosie in Abu Dhabi tijdens historische eerste vlucht van Israël naar Emiraten
Tijdens de allereerste rechtstreekse vlucht van Israël naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft zich een explosie voorgedaan. Restaurants van fastfood-ketens Kentucky Fried Chicken (KFC) en Hardee’s ging in vlammen op na een nog onbekende knal. Volgens de autoriteiten gaat het om een gasexplosie.

Categorie: | |

Home » Nieuws » El Al gered dankzij jonge, religieuze miljoeneninvesteerder