Erasmus Universiteit openbaart lijst Israëlische partners

Rotterdam, Erasmusbrug (Michielverbeek, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

Het bestuur van de Erasmus Universiteit heeft uit eigen beweging een lijst gepubliceerd met Israëlische instellingen, organisaties en bedrijven waarmee wordt samengewerkt. Het bestuur van de Rotterdamse universiteit doet het ‘als antwoord’ op de anti-Israël-bezettingen en rellen aan de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht (UU). In de Domstad zijn bezettingen nog aan de gang.

Alle studenten van de Erasmus Universiteit hebben de lijst gekregen per mail. ‘We vinden het belangrijk te benadrukken dat we onder geen beding deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek dat gebruikt zou kunnen worden voor oorlogsvoering of onderdrukking’, aldus het college van bestuur van de Rotterdamse universiteit. Vooralsnog waren er geen sterkte aanwijzingen dat het ook hier tot bezettingen, agressieve acties en rellen met de politie zou komen.

Op de lijst staan faculteiten met uitwisselingsprogramma’s met universiteiten in Haifa, Tel Aviv, Jeruzalem en Ramat Gan. Ook is de geneeskundefaculteit samen met het Erasmus MC verbonden aan projecten met meerdere Israëlische universiteiten en wetenschappelijke instituten. Het verbreken van die relaties is vooralsnog niet aan de orde, stelt het universiteitsbestuur. Hoewel alle samenwerkingen worden onderzocht, geeft het bestuur aan dat geen van de instellingen zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden of ‘genocide’.

Utrecht

Aan de UvA en UU waren op maandag en dinsdag protesten en bezettingen aan de gang tegen Israël. De activisten willen dat beide universiteitsbesturen stoppen met samenwerken met Israëlische bedrijven, organisaties en instellingen zoals universiteiten. In Amsterdam werd twee dagen achtereen ontruimd, maar in Utrecht wordt nog langer gewacht. Burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) wacht op een aangifte van het universiteitsbestuur, maar ook dat wil eerst praten met de actievoerders. Wel is er tegen middernacht een ultimatum voor het bestuur afgegeven.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Erasmus Universiteit openbaart lijst Israëlische partners