Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Erdogan: ‘Zionisme is net als antisemitisme en islamofobie misdaad tegen de mensheid’

ErdoÄŸan deed zijn uitlatingen tijdens een VN-top over tolerantie in Oostenrijk, waar hij een toespraak hield. In zijn speech stonde de groeiende islamofobie in Europa centraal. "Net als bij het Zionisme, antisemitisme en fascisme al het geval is, wordt het onvermijdelijk om islamofobie ook te zien als een misdaad tegen de mensheid", aldus de Turkse politicus. Ook ging hij dieper in op het conflict in het Midden-Oosten. "De aanname van de VN-resolutie om Palestina te erkennen als waarnemende staat van de VN, van afgelopen november, is een stap in de goede richting naar wereldvrede."

De non-profit organisatie UN Watch was ook in de zaal aanwezig en bekritiseert nu de toespraak van ErdoÄŸan. UN Watch riep de aanwezigen en het bestuur op om afstand te nemen van de premiers uitspraken die 'fundamenteel haaks staan op elke bedoeling van dit forum, waarvan in de basis wordt verwacht dat het gewijd moet zijn aan wederzijdse tollerantie'. Volgens de organisatie misbruikt ErdoÄŸan het forum. "Hij vervalt in Ahmadinejad-achtige verklaringen. Deze zullen het idee dat zijn regering de confrontatie graag aangaat alleen meer versterken. ErdoÄŸan is duidelijk niet in staat om zijn vijandschap met Israël, die al vier jaar duurt, te beëindigen", aldus UN Watch in een verklaring.

De Turkse premier hield zijn toespraak op de vijfde jaarlijkse bijkomst van de zogenoemde Alliantie der Beschavingen, een VN-club die toenmalig secretaris-generaal Kofi Anan in 2005 oprichtte om openheid, tollerantie en respect tussen landen en volkeren te bevorderen. De organisatie werd opgericht in samenwerking met Spanje en Turkije.  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X