Europa’s grootste chanoekia bij Vredespaleis

Chanoekia
De chanoekia op de Grote Markt in Haarlem (beeld: A. Sanders)
Op de vijfde dag van het Joodse lichtfeest Chanoeka, woensdag 28 december, wordt tegenover het Vredespaleis op het Carnegieplein in Den Haag de grootste chanoekia van Europa aangestoken. Tijdens Chanoeka steken de Joden thuis acht dagen lang een lichtje aan van een speciale negenarmige kandelaar, een ‘chanoekia’. Met het aansteken van het licht bij het Vredespaleis, door burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) en opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR), wordt de actuele boodschap van Chanoeka – de overwinning van licht over duisternis, recht over macht en vrijheid over onderdrukking – overgebracht.
De grootste chanoekia ter wereld is geproduceerd op initiatief van de actiegroep Christenen voor Israël. De bouw werd mogelijk gemaakt door een paar ondernemers die het initiatief steunden. Hiermee willen ze hun verbondenheid met het Joodse volk uitspreken. Elk jaar bouwt de NIG (Nederlands Israëlietische Gemeente) in Den Haag een reuze-chanoekia in het Atrium van het Haagse stadhuis, om zo het bijzondere licht te kunnen delen met heel Den Haag. Dit jaar wordt samen met Christen voor Israël de grootste negenarmige kandelaar ter wereld gebouwd bij het symbool voor recht en vrede, het Vredespaleis. Eerder verscheen er al zo’n kandelaar op Urk, waar Jacobs voor Jonet verslag van deed.
Chanoeka is het feest van de inwijding van de Tempel. Het wordt gevierd ter herinnering aan de dag in het jaar -165, dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw inwijdden, nadat ze de Griekse overheersers hadden verslagen. Maar voor deze herinwijding was er olie nodig om de menora (zevenarmige tempelkandelaar) te ontsteken. Volgens het verhaal konden de Joden slechts één kruikje bruikbare olie vinden, genoeg om de menora één dag te laten branden. Door een wonder brandde de menora echter acht dagen lang. En het kostte acht dagen om nieuwe, reine olijfolie te persen. Na de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 van de gewone jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest gehandhaafd. De lichtjes symboliseren tot op heden de zege van licht over duisternis.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Europa’s grootste chanoekia bij Vredespaleis