Europese gasprijzen omlaag ondanks tekort aan gas uit Israël

Een boorplatform boven aardgasveld Tamar (beeld: Flash90)

De gasproductie van Israël mag door de oorlog met Hamas dan wel teruggelopen zijn, dat betekent niet dat de Europese gasprijzen stijgen. Dat blijkt uit de prijs op de Amsterdamse gasbeurs. Die zakte deze week zelfs iets, met de winter voor de deur. Velen waren juist bang voor een torenhoge gasprijs nu er minder gas uit Israël komt.

Gasreus

Sinds enige jaren mag Israël zich een ‘gasreus’ noemen, onder andere door gasvelden als Tamar, Leviathan en Sarah die onder de Israëlische zeeboden liggen. Het gas uit die velden wordt onder meer naar Egypte getransporteerd. Die aanvoer is nu zo goed als stil komen te liggen en daardoor is de vraag naar gas uit enigszins toegenomen. In Egypte wordt het gas immers omgezet naar LNG (vloeibaar gas) voor de Europese en Turkse markt. Dat is vijf procent van het totale aanbod op die markten.

De gaskaart van Israël

Prijs al gezakt

Op de Amsterdamse gasbeurs zakte de prijs voor leveringen in november woensdagochtend met bijna drie procent tot 46,69 euro per megawattuur. Dinsdag werd de brandstof al ruim negen procent goedkoper. De prijs van gas ligt echter nog altijd boven het niveau van voor de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. In de week na de terreurdaad tikte de gasprijs zelfs het hoogste niveau sinds februari aan.

Putten zijn vol

Waarom is de gasprijs dan toch niet exorbitant gestegen, zo met koning winter voor de deur? Dat komt door de Europese gasvoorraden, die goed zijn gevuld. Dit beleid werd vorig jaar door de Europese Unie opgezet en houdt in dat de gasputten voor het begin van de winter tussen de 95 en honderd procent vol moeten zitten. Op die manier komen we in Europa de winter door. Op Hongarije na zijn alle EU-landen gestopt met het afnemen van Russisch gas.

Categorie: |

Home » Nieuws » Economie » Europese gasprijzen omlaag ondanks tekort aan gas uit Israël