Nederlanders bang voor hoge energieprijs door oorlog Israël

Een boorplatform boven aardgasveld Tamar (beeld: Flash90)
Een boorplatform boven aardgasveld Tamar (beeld: Flash90)

De oorlog in Israël doet Nederlanders beseffen dat hun energierekening zal stijgen. Sinds het uitbreken van de oorlog met Hamas, op 7 oktober, zijn de olie- en gasprijzen in de wereld gestegen. Veel mensen zien de winter met angst en beven tegemoet, omdat ze dan mogelijk meer moeten betalen aan hun energiemaatschappij.

Zorgen maken?

‘Moeten we ons zorgen maken, nu de temperaturen in Nederland weer gaan dalen?’ vroeg SBS-programma Hart van Nederland zich zaterdag serieus af. Verwezen wordt naar een gasplatform voor de kust van Israël dat uit voorzorg is afgesloten, waardoor er tijdelijk geen gas kan worden opgepompt. Volgens gasexpert René Peters zorgt dat voor onrust op de markt waardoor de gasprijs omhoog schiet.

Timmermans

In een item komen bezorgde Nederlanders aan bod. Met name mensen met een kleine beurs of die op zwart zaad zitten, zien de winter met angst en beven tegemoet. Kunnen ze straks nog wel rondkomen door de oorlog in Israël? Minima hebben vaak slecht geïsoleerde huizen, zegt PvdA-wethouder Marjolein Moorman in Amsterdam. GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans wil dat de staat mensen compenseert.

Noorwegen

Volgens energiedeskundige Peters zorgt het conflict in Israël niet direct voor een hogere gasprijs in Nederland, dat zijn gas voornamelijk uit Noorwegen haalt. Dat komt via grote pijpleidingen onder de Noordzee door ons land binnen. Een pijplijn die tussen Finland en Estland is inmiddels mogelijk gesaboteerd. Ook dat maakt voor Nederland niets uit: de leiding gaat niet naar de polder toe.

Israël gasleverancier

Daarnaast heeft Nederland de gasvoorraden goed gevuld. Dat is in Brussel zo afgesproken: in de zomer moeten de gasputten tot 95 procent zijn gevuld voor het geval er in de winter tekorten ontstaan. Deze regel werd ingevoerd nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Israël is gasleverancier voor onder meer zijn buurlanden, Cyprus en Griekenland.

Categorie: |

Home » Nieuws » Economie » Nederlanders bang voor hoge energieprijs door oorlog Israël