Evelyn de Rothschild, de bankier van de Queen – in memoriam

YouTube

Evelyn de Rothschild, een telg uit de bekende en gelijknamige bankiersfamilie, is niet meer. Hij overleed op 8 november op 91-jarige leeftijd. De Brit was jarenlang werkzaam in de Franse tak van het familieconcern, de Rothschild Frères, en was ook partner in NM Rothschild & Sons. Later was hij voorzitter van Rothschilds Continuation Holdings AG, het overkoepelende bedrijf voor de Merchant Banking Group. De Rothschild adviseerde de rijken der aarde op financieel gebied. Een van hen was wijlen koningin Elizabeth II.

Evelyn de Rothschild werd geboren op 29 augustus 1931. Hij was de zoon van Anthony Gustav de Rothschild (1887-1961) en Yvonne Lydia Louise Cahen d’Anvers (1899-1977), hij is vernoemd naar zijn oom Evelyn Achille, die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog woonde het gezin in Amerika, waar de jongeling naar de Harrow School ging. Na zijn middelbare school keerde hij terug naar Engeland om in Cambridge aan het Trinity College te studeren. Hij maakte zijn studie geschiedenis niet af en ging naar Londen.

In zijn jonge jaren was De Rothschild een van de meest begeerde vrijgezellen van Engeland. Hij bracht zijn jeugd door met reizen, daten en socializen, rijden in sportwagens, genieten van paardenraces en het spelen van polo. Pas op 26-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de bank NM Rothschild & Sons om opgeleid te worden in het familieconcern. In 1955, een paar jaar voordat Sir Evelyn in het bedrijf kwam, moest zijn vader wegens ziekte de functie van voorzitter neerleggen en nam zijn neef Victor het roer over. Duidelijk was al wel dat Evelyn een bestuursfunctie tegemoet kon zien.

De Rothschild werd in 1968 benoemd tot directeur van het in Parijs gevestigde de Rothschild Frères en acht jaar later nam hij het bankvoorzitterschap over van Victor. In 1982 werd hij voorzitter van Rothschilds Continuation Holdings AG, het overkoepelende bedrijf voor de Merchant Banking Group. Hij werd in 1994 medevoorzitter van Rothschild Bank AG in Zürich, waar hij tot 2003 toezicht hield op de fusie van de Franse en Britse takken van het concern. Nadat dit voltooid was, werd David René de Rothschild uitvoerend voorzitter van Rothschild International.

Na de fusie ging Evelyn ging verder als niet-uitvoerend voorzitter van NM Rothschild & Sons. In 2003 richtte hij samen met zijn vrouw Lynn een holding op, EL Rothschild, om hun investeringen in onder meer het blad The Economist en verschillende ondernemingen in India te beheren. Evelyn was tevens directeur van de krantengroep die eigendom was van Lord Beaverbrook en jaren later was hij een poosje directeur van de Daily Telegraph van Lord Black. Als eigenaar van volbloed renpaarden was hij een voormalig voorzitter van United Racecourses. De paardensport was een van de passies die hij deelde met koningin Elizabeth II, zijn belangrijkste cliënt als adviseur.

Met de jaren groeide er een band tussen de Queen en De Rothschild, van wie de laatste de rol van financieel adviseur op zich nam. Hij was een conservatief bankier die geen experimenten voorstond. De koningin moet veel aan zijn adviezen en inzichten hebben gehad, want ze ridderde hem al in 1989 tot Sir Evelyn de Rothschild. Niet alleen hij, maar ook zijn neef Jacob had koninklijke cliënten: hij adviseerde Lady Diana. De familie heeft een adviesbedrijf, dat ongeveer 200 miljard dollar beheert voor zeer vermogende gezinnen, onder wie een aantal Joodse families in Zwitserland en daarbuiten.

Het meest voelde Evelyn de Rothschild zich thuis in Ascott House, het landgoed in Buckinghamshire dat niet ver van zijn stallen lag. In 2019 beleefde hij zijn hoogtepunt als paardenliefhebber toen Crystal Ocean een belangrijke prijs won tijdens de Royal Ascott. Hij trouwde drie maal en laat drie kinderen na. Deze kreeg hij in zijn tweede huwelijk. Dochter Jessica is een theaterproducente, zoon Anthony werkt bij de familiebank en zijn jongste zoon David is een avonturier en milieuactivist.

Lees ook:
Veel Joodse ’tributes’ voor overleden Elizabeth II

Het tweede Elizabethaanse tijdperk is ten einde: de Britse koningin Elizabeth II is gestorven op 96-jarige leeftijd. Gedurende haar koningschap was er sprake van de grootste medische, wetenschappelijke en technologische vooruitgang in de geschiedenis. Groot-Brittannië moderniseerde en veranderde aanzienlijk, maar the Queen bleef standvastig doorregeren. Onder de Britse Joden was de koningin een vaste waarde die zeer gewaardeerd werd. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Evelyn de Rothschild, de bankier van de Queen – in memoriam