Expositie over het Joodse leven in Noordoost-Groningen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Momenteel is in Museum Stad Appingedam de tentoonstelling ‘De Terugkeer, Joodse geschiedenis van Noordoost-Groningen’ te zien. Zoals de naam al doet vermoeden, belicht deze expositie de historie van de Joodse inwoners van Appingedam en omgeving.

De tentoonstelling bestaat uit drie delen en bestrijkt de periode van de zestiende tot en met de twintigste eeuw. In het eerste gedeelte wordt aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van de Joodse gemeenschap in deze kehille, die – voor zover bekend – rond 1600 begon. De tenoonstelling gaat in op het dagelijks leven van de inwoners en de sporen die zij in het straatbeeld hebben nagelaten, bijvoorbeeld in de vorm van synagogen, Joodse begraafplaatsen en monumenten. 

Het tweede deel gaat over de terugkeer van Joodse mensen na de Tweede Wereldoorlog naar Noordoost-Groningen. Dat is niet altijd probleemloos verlopen: tegenwoordig zijn er nog steeds mensen op zoek naar sporen van hun familieleden. Het derde gedeelte richt zich op de Joodse cultuur, daarbij inzoomend op Joodse gebruiken, objecten, feesten en dergelijke. 

Het museum doet een oproep aan iedereen die (tastbare) herinneringen heeft aan de geschiedenis van de Joden in dit gebied. Er is behoefte aan objecten, foto’s en documenten. Ook dit materiaal zal in de tentoonstelling worden opgenomen. Meer informatie via deze link [PW].

 

Categorie:

Home » Cultuur » Expositie over het Joodse leven in Noordoost-Groningen