Fabriek Oskar Schindler wordt museum
“De stichting wil de fabriek en het terrein eromheen in oorspronkelijke staat terugbrengen, ook de wachttorens en het ziekenhuisje”, zei oprichter Jaroslav Novak. Hij rekent op overheidssubsidie, omdat het nieuwe museum veel dagjesmensen naar het stadje zou kunnen trekken. Schindler haalde in 1944 ruim duizend Joodse dwangarbeiders, onder wie kleine kinderen, naar zijn emaillefabriek in Brnenec met het voorwendsel dat hij arbeidskrachten nodig had voor de oorlogsproductie. Op deze wijze voorkwam hij dat ze naar de vernietigingskampen werden afgevoerd.
Schindler werd bij het grote publiek bekend door Steven Spielbergs verfilming van zijn heldendaad. In Schindlers List laat de Amerikaans-Joodse regisseur zien hoe de Joden in Polen werden tegengewerkt en naar de kampen werden gestuurd door de Duitse bezetters. Ook geeft hij Schindler, die wordt gespeeld door acteur Lyam Neeson, een hoofdrol. De fabrikant handelde eerst uit opportunisme, maar realiseerde zich later dat hij de Joden, die in zijn fabriek werkten, kon redden.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren