Faeröer-eilanden willen diplomatiek kantoor in Jeruzalem openen, maar stuiten op verzet

wiki

De Faeröer-eilanden plannen een diplomatieke post in Jeruzalem. De archipel met een autonome status binnen het koninkrijk Denemarken doet dit omdat het Jeruzalem ziet als de hoofdstad van Israël. De opening van het kantoor moet volgend jaar een feit zijn, maar druist in tegen het standpunt van Denemarken en de Europese Unie over de status van Jeruzalem. Hoewel de Faeröer-eilanden binnen Denemarken vallen, zijn ze geen EU-lid. Mogelijk wordt de regering toch teruggefloten door Kopenhagen.

Erkenning
“Het is een de facto erkenning dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is,” aldus minister Jenis av Rana van Buitenlandse Zaken van de Faeröer-eilanden. De regering van de eilandengroep vroeg haar eigen parlement om de nodige financiering en kreeg die rond. Av Rana hoopt de diplomatieke post in september of oktober 2020 te kunnen openen. Met het besluit volgt de regering het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die de Amerikaanse ambassade verplaatste van Tel Aviv naar Jeruzalem. Enkele andere landen volgden.

Verzet tegen actie Faröer
De EU heeft duidelijk aangegeven het met Trump oneens te zijn. Dit heeft volgens Brussel te maken met de status van het oosten van Jeruzalem, dat volgens de EU kan toebehoren aan een onafhankelijke Palestijnse staat. Door ambassades van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, zou het verkeerde signaal worden afgegeven. De Deense regering in Kopenhagen is het daarmee eens en wil zich verzetten tegen de actie van de Faeröer. Premier Mette Frederiksen heeft al aangegeven dat het buitenlandse beleid van de Faeröer-eilanden onder Denemarken valt.

Kantoor in Tel Aviv bespreekbaar
Het openen van een diplomatiek kantoor in Jeruzalem zou strijdig zijn met het standpunt dat zowel Denemarken als de EU daarover innemen. Volgens de Deense grondwet behoort de algemene verantwoordelijkheid voor het buitenlands beleid van het koninkrijk Denemarken toe aan de Deense regering. De Faeröer behoren niet tot de Europese Unie. Premier Frederiksen zei vorige week nog dat een diplomatieke post van de Faeröer-eilanden in Israël een goede zaak zou zijn, maar dat dat dan wel in Tel Aviv moet staan.

Inspiratie door Amerika
In tegenstelling tot Denemarken zelf geldt de Faeröer als een conservatief-christelijk bolwerk. Qua politieke opvattingen leeft de eilandengroep nog in de jaren vijftig, zo wordt op het Deense vaste land vaak beweert. Dit is volgens watchers een van de redenen waarom de regering van de Faeröer ervoor kiest om Trump te volgen. Hij kreeg in Amerika veel lof van conservatieven en ‘evangelicals’ voor het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem. Mogelijk heeft dit geestverwanten op de Faeröer-eilanden geïnspireerd.

Lees ook:
Denemarken en Zweden opgeschrikt door antisemitische bekladdingen rond herdenking Kristallnacht
Joodse plekken in heel Denemarken zijn afgelopen weekend besmeurd met antisemitische symbolen. Het gebeurde rond de nacht waarop de Kristallnacht werd herdacht. Premier Frederiksen heeft het vandalisme veroordeeld en neonazi’s zijn inmiddels opgepakt.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Faeröer-eilanden willen diplomatiek kantoor in Jeruzalem openen, maar stuiten op verzet