Koning Filip ontvangt Joden in paleis

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Belgische koning Filip heeft een grote delegatie van rabbijnen en bestuurders uit de Joodse gemeenschap van België ontvangen. Het treffen vond plaats in zijn woonpaleis in Laken, één van de gemeenten van het gewest Brussel. Zoals vaker in België het geval is, werd er overlegd tijdens een uitgebreide lunch. Aanwezig waren onder meer de opperrabbijnen David Lieberman en Albert Guigui, voorzitter Philippe MarkiewiczCentraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB) en vertrekkend voorzitter Baron Julien Klener.

Waar de delegatie en de koning over gesproken hebben, is niet duidelijk. Wel is het zo dat de Joodse gemeenschap van België al enige jaren in zorgen leeft, onder meer vanwege de aanslag op het Joodse museum in Brussel. Dat gebeurde in mei 2014, daarbij kwamen drie mensen om. Sindsdien is de beveiliging van Joodse instellingen in het land verscherpt. Ook het oprollen van moslimextremistische cellen in Brussel en Verviers, afgelopen januari, heeft het veiligheidsgevoel van de Belgische Joden niet vergroot. Waarschijnlijk hebben de rabbijnen, bestuurders en vorst het over dergelijke zaken gehad.

Het Belgische koningshuis onderhoudt al sinds jaar en dag een goede verstandhouding met de Joodse gemeenschap. Zo hadden wijlen koning Boudewijn en koningin Fabiola met regelmaat contact met de Joden, en was ook koning Albert in hen geinteresseerd. Hij opende in 2012 de Dossin Kazerne in Mechelen, waar het verhaal van de Belgische Jodenvervolging en sjoa wordt verteld. Koning Filip bezocht als kroonprins de grote sjoel van Brussel al eens en wil de traditie van zijn voorgangers inzake Joodse zaken voortzetten. Ook baden de Antwerpse Joden voor hem na zijn aantreden in 2013 [dv].

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Koning Filip ontvangt Joden in paleis