Franse Joodse scholen scoren hoog

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Scholen met een Joodse signatuur scoren goed op prestaties in Frankrijk. Het gaat om middelbare scholen over het hele land.

In de lijst van de 4.300 beste Franse middelbare scholen komen de Joodse scholen in het hoogste segment terecht. De lijst is samengesteld door het dagblad Le Parisien. Bovenaan staat de Beth Hanna school van de Chabad-beweging. Bij deze onderwijsinstelling haalt 99 procent van de scholieren een diploma. Ook liggen de eindcijfers en de gemiddelde leer- en werkprestaties erg hoog. Bovendien is het ziekteverzuim en spijbelgedrag hier erg laag.

Ook de Franse publieke omroep is met een eigen lijst gekomen waarop een Joodse middelbare school bovenaan staat. In dit geval gaat het om de Lycee Alliance, gelegen in de Parijse voorstad Saint-Denis. Allemaal goed nieuws, maar uit verder onderzoek blijkt dat beide lijsten behoren tot zes lijsten over de prestaties van middelbare scholen in Frankrijk. In de andere vier lijsten scoren de Joodse scholen minder hoog. Dit ligt aan de criteria en jury.

Joodse scholen in Frankrijk hebben het zwaar voor wat de beveiliging betreft. Sinds de aanslag op een Joodse school in de Zuid-Franse stad Toulouse, is de beveiliging van veel scholen drastisch toegenomen. Ook de aanslag op Charlie Hebdo en een kosjere supermarkt, eerder dit jaar, hebben het er op dit gebied voor deze scholen niet gemakkelijker op gemaakt. Mede daarom kan de topklassering van twee scholen in een van de onderwijslijsten van het land, toch een opsteker genoemd worden [bl].

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Franse Joodse scholen scoren hoog