Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Fürstenberg krijgt klappen van boze buurman

Voorzitter Tom Fürstenberg van de Joodse gemeente Beth Shoshanna heeft klappen in het gezicht gekregen. Een boze buurman van de synagoge in Deventer verkocht de man twee vuistslagen, zo meldt De Stentor. Het incident gebeurde toen leden van de Joodse gemeente hun Tora-rollen uit de sjoel droegen. Ze verplaatsten deze maandagochtend naar de synagoge van Raalte, waar Beth Shoshanna vanaf nu haar onderdak heeft. De gemeente verlaat de Deventer sjoel na een langslepende kwestie tussen het bestuur van Fürstenberg en de eigenaar van het pand. De buurman woont al sinds de Tweede Wereldoorlog naast de synagoge.

Het contract is door eigenaar Ayhan Sahin per 1 augustus opgezegd en daarom verlieten de Tora-rollen op maandag het gebouw. Terwijl de rollen onder gezang naar buiten werden gebracht, probeerde de buurman binnen te komen, aldus de krant. Fürstenberg ontzegde de man vervolgens tevergeefs de toegang, waarna de situatie binnen uit de hand liep. Toen Fürstenberg eiste dat hij de sjoel verliet, kreeg hij een vuistslag. Daarna volgde een tweede klap. Omstanders, waaronder gemeentelid Sanne Terlouw, moesten ingrijpen. Fürstenberg zegt geen idee te hebben waar het handgemeen vandaan kwam. Hij wil het er volgens de krant niet langer over hebben. “Dit hoort niet bij deze dag en is niet te verklaren.”

Ongeveer acht jaar geleden trok Beth Shoshanna in het pand, dat daarvoor decennialang door christenen was gebruikt als kerk. Vrijwel altijd is het gebruik van de sjoel onzeker geweest, omdat de gemeente Deventer de Joodse gemeente niet wilde helpen bij de aankoop van het pand. Uiteindelijk kwam het in handen van horecaondernemer Sahin, die er vervolgens een foodhall van wilde maken. Er ontstond grote verontwaardiging en de Joden zetten tevergeefs een actie op om het pand te kopen (via een site werd ruim tweeduizend euro binnengehaald). Intussen zochten Sahin en Fürstenberg de media op.

Vorige week besloot de gemeente Deventer een knoop door te hakken door te stellen dat het gebouw geen horecabestemming mag krijgen. Sahin kreeg daarom geen vergunning. Onder meer overlast van omwonenden gaf daarbij de doorslag. Intussen heeft Fürstenberg een alternatief kunnen vinden voor Beth Shoshanna. Vanaf maandag huist de Joodse gemeente in het sjoeltje van Raalte. Net als in Deventer kwam deze synagoge in de gevarenzone vanwege een wijziging van het bestemmingsplan, maar dankzij een petitie werd de sjoel gered. Fürstenberg wordt welkom geheten door de eigenaren van het pand. Als hij dit niet rond had gekregen, dan was het huren van een zaal in Deventer een andere optie geweest.

Horecaondernemer Sahin zegt dat de partijen maandenlang om de tafel zaten, maar dat een oplossing uitbleef. Een verkoop van het pand aan de Joodse gemeente, die een crowdfundingsactie opzette, was nooit een optie. “We willen het pand in de portefeuille houden. Ook met een maatschappelijke bestemming is er van alles mogelijk,” aldus Sahin tegen De Stentor. De gemeente Deventer zegt niets te kunnen doen aan de situatie, omdat de aankoop van religieus erfgoed niet haar taak is. Dit onder meer in verband met de scheiding tussen kerk en staat. Wel heeft de gemeente tevergeefs bemiddeld tussen Sahin en Fürstenberg. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X