Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Hittegolf of niet, Antwerpse Joden gaan door

Net als Nederland kampt België momenteel met een hittegolf. Veel mensen lopen in een korte broek en zoeken de verkoeling op buiten de steden door naar de Vlaamse kust te gaan. Eén groep blijft echter op eigen wijze moedig weerstand bieden tegen de hitte: de orthodoxe Joden van Antwerpen. Zij gaan door met hun dagelijkse besognes in hun vaste kledij. Zelfs bij deze temperaturen moeten de Antwerpse Joden de deur uit in lange broek, overjas en hoed. “Dat moet nu eenmaal van ons geloof, we zijn niet anders gewoon,” zegt een van hen tegen de Gazet van Antwerpen.

De temperatuur in Antwerpen liep vorige week op tot 36 graden. Bij dergelijke temperaturen doen de meeste mensen hun best om de schaduw op te zoeken en zo licht mogelijke kleding aan te doen. In de buurt van de Belgiëlei lopen echter steeds meer mannen rond in lange zwarte kledij. In deze buurt huist de orthodox-Joodse gemeenschap. In hete zomers moeten deze Joden zich aan de religieuze kledingvoorschriften houden: een lange broek, een hemd (met daaronder vaak nog een onderhemd en erboven een gilet), een overjas en een hoofddeksel. Volgens de meesten is het warm, maar is het toch goed te doen, zo meldt de krant.

“De meeste Joden accepteren de kledingvoorschriften als onderdeel van het geloof. We zijn ondertussen gewend aan de warmte,” zegt Rafi (34) tegen het Gazet. Ook de zestienjarige Ymk heeft niet veel last van de warmte. “Al bij al valt het nog goed mee. Ik ken er zelfs die nu nog een extra pull aanhebben. Als ik thuiskom, trek ik wel wat kleren uit en zet ik de ventilator op. Dat is toch aangenamer dan buiten zijn.” Een andere jongen, Elezar (23), relativeert de omstandigheden. “Ik groeide op in Israël, daar zijn we wel wat meer gewoon. Ik probeer buiten zo veel mogelijk in de schaduw te blijven en genoeg te drinken. Dan valt het allemaal best mee.”

Niettemin geven de meeste Antwerpse Joden aan dat de temperatuur zo langzamerhand wel omlaag mag. “Ik ben al 64, dan heb je al wat sneller last van de warmte. Maar ik vind het belangrijk dat we vasthouden aan onze traditie en religieuze voorschriften. In de zomer dragen we dezelfde soort kleding als in de winter, alleen zijn de jassen vaak van een dunnere stof gemaakt,” vertelt Baruch. Ook geloofsgenoot Menachem (40) ziet het liever wat koeler worden, aldus het Gazet. “Wij mogen de warmte dan wel gewoon zijn, maar ik vind dat het toch mag gaan afkoelen. Ik denk dat iedereen er zo over denkt, niet alleen Joden. Toch?” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X