Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Labour schorst raadslid na anti-Joodse FB-post

Het nieuwe antisemitisme-protocol van Labour is voor het eerst toegepast. Gemeenteraadslid Damien Enticott uit Bognor Regis, een gemeente aan de Zuid-Engelse kust, is geschorst omdat hij een anti-Joodse post op zijn Facebookpagina plaatste. Daarvoor had hij de post al verwijderd en had hij de Jewish Chronicle al verteld dat hij het niet geplaatst had. Enticott woont op kamers en een huisgenoot zou de antisemitische post hebben geplaatst. “Dit statement is niet door mij gemaakt. Ik deel geen antisemitische visies,” aldus Enticott tegen het medium. In zijn post stelde hij dat Joden bloed drinken, iets wat in strijd is met de antisemitisme-code van de partij.

Desondanks heeft de partijleiding hem toch geschorst. Labour neemt de post, waarin stond dat ‘Talmoedische Joden’ bloed drinken, zeer hoog op, aldus een woordvoerder. “De Labour-partij neemt alle klachten over antisemitisme uiterst serieus en we zetten ons ervoor in om het in al zijn vormen te bestrijden en ertegen campagne te voeren,” aldus de woordvoerder. “Klachten over antisemitisme worden volledig onderzocht in overeenstemming met onze regels en procedures en er worden passende disciplinaire maatregelen genomen.” Labourleider Jeremy Corbyn heeft nog niet van zich laten horen.

In juli introduceerde Labour een antisemitisme-code, die ervoor moet zorgen dat Jodenhaat binnen de partij wordt bestreden. Meteen kwam er kritiek op de nieuwe richtlijn. Parlementariërs en partijleden van Labour wezen de partijleiding erop dat de code niet ver genoeg zou gaan. Zo vormt de internationale definitie van antisemitisme, die is ontwikkeld door de International Holocaust Remembrance Alliance en is omarmd door het Europees Parlement, geen onderdeel van de richtlijn, aldus de criticasters. De partijtop, waartoe ook Corbyn behoort, zegt dat deze definitie juist wel voldoende in de antisemitisme-code is opgenomen. Het partijbestuur weerspreekt de beschuldigingen.

Sinds 2012 is het aantal antisemitische incidenten binnen Labour behoorlijk toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider in 2015 is het antisemitisme nog meer gegroeid. Een speciale partijcommissie deed in 2016 onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers. Sindsdien is er vrijwel niets gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen. Dit voorjaar kondigde Corbyn maatregelen aan en had hij een gesprek met Britse Joodse leiders. Hijzelf heeft de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X