Gedegradeerd Israel-Premier Tech alsnog naar Tour de France met wildcard

youtube

De organisatie van de Tour de France heeft een wildcard afgegeven aan Israel-Premier Tech, de commerciële Israëlische wielerploeg die na afgelopen seizoen degradeerde. De startpositie is hoogstwaarschijnlijk gegeven omdat oud-Tourwinnaar Chris Froome nog steeds onderdeel uitmaakt van het Israëlische team. Hij won de koers vier keer. De ploeg Uno-X Pro Cycling Team. Voor dit Noorse team betekent het hun debuut in de grootste wielerkoers ter wereld.

Israel-Premier Tech won vorig jaar in de Ronde van Frankrijk twee etappes. Simon Clarke en Hugo Houle kwamen als eerste over de finish. De aanwezigheid van Dylan Teuns, Jakob Fuglsang en Michael Woods in de ploeg maken de wildcarde een logische keuze van Tourorganisatie, aldus Wielerrevue. De Noorse ploeg Uno-X Pro Cycling van manager Jens Haugland wilde in 2022 al starten in de Tour de France, maar toen gaf de organisatie de voorkeur aan de inmiddels opgeheven Franse ploeg B&B Hotels-KTM.

In aanloop naar de Tour de France van vorig jaar deed Israel-Premier Tech het behoorlijk goed. Zo won Michael Woods de Route d’Occitanë en in Frankrijk en werd Jakob Fuglsang derde in de Ronde van Zwitserland. De Deen in Israëlische dienst stond eerder op plaats één in het klassement, maar werd zondag overtroefd door Geraint Thomas van IGT. Op de finish in La Route d’Occitanie was er een incident: een kind stak over terwijl de eindsprint net voorbij was.

Israel-Premier Tech is een UCI World Tour-wielerploeg met een Israëlische licentie die is opgericht in 2015 onder de naam Israel Start-Up Nation. Oud-prof Ran Margaliot is de teammanager van de ploeg. De equipe, waarvan Peter Sagan ambassadeur is, focuste zich in eerste instantie vooral op jonge Israëlische, Slowaakse en Poolse renners. De eerste overwinning werd in 2015 behaald door Daniel Turek toen hij de vierde etappe van de Ronde van Azerbeidzjan won. De eerste Grote Ronde waaraan de ploeg deelnam was de Ronde van Italië in 2018. Dat gebeurde toen met twee renners, Guy Niv en Guy Sagiv, en drie etappes in thuisland Israël.

Op de finish in La Route d’Occitanie was er een incident: een kind stak over terwijl de eindsprint net voorbij was. Israel-Premier Tech-renner Michael Woods schreef de wielerronde op zijn naam, maar wel met een lichte bijsmaak. Bijna was de dreumes overreden. Het gebeurde nadat Niccolo Bonifazio naar de zege in de slotrit was gesprint.