Gegijzelde rabbijn Dallas doet kond van elf uren in doodsangst

Rabbijn Charlie Cytron-Walker (YouTube)

Rabbijn Charlie Cytron-Walker, die zaterdag urenlang in zijn synagoge werd gegijzeld door een terrorist, heeft publiekelijk zijn verhaal gedaan. Hij was openhartig over hoe hij en twee gemeenteleden werden gegijzeld door een geradicaliseerde moslim. De 11 uur durende gijzeling bij Congregation Beth Israel, in de buitenwijk van Dallas-Fort Worth, eindigde zaterdag toen een FBI-team de sjoel binnenviel nadat de rabbijn en twee andere gijzelaars waren gevlucht. De schutter, Malik Faisal Akram, was een Brits staatsburger. Hij werd gedood tijdens de inval. De Britse autoriteiten achtten het eerder veilig dat hij de Verenigde Staten in zou reizen. Mogelijk is er een vergissing gemaakt.

“Het laatste uur ofzo van de gijzeling kreeg hij niet wat hij wilde”, zei Cytron-Walker maandag tegen zender CBS. “Het zag er niet goed uit. Het klonk niet goed. We waren doodsbang. En toen ik zag dat hij niet in een goede positie stond, heb ik ervoor gezorgd dat de twee heren die nog bij mij waren, klaar waren om mee te gaan. De uitgang was niet al te ver weg. Ik zei dat ze moesten gaan, ik gooide een stoel naar de schutter en rende naar de deur. En we konden alle drie naar buiten zonder dat er ook maar één schot werd gelost.” Het FBI-team van schutters betrad de sjoel en doodde de gijzelnemer.

In het interview vertelde Cytron-Walker ook er gebeurde toen dader Akram bij de synagoge aankwam. Hij zei dat hij hem binnenliet en thee voor hem zette, terwijl hij uitgebreid met hem sprak. Sommige elementen van Akrams verhaal klopten niet, zei Cytron-Walker, maar hij besefte het gevaar pas toen hij op de Bima stond en wegkeek van zijn gemeenteleden nadat hij de klik van een pistool hoorde. De rabbijn had een veiligheidstraining gekregen van veiligheidsadviseurs uit de Joodse gemeenschap. Dat hielp hem om de een crisis in zijn huis van samenkomst vanaf dat moment tot laat in de nacht enigszins te beheersen. Hierdoor konden hij hij en twee anderen later het gebouw uithollen.

Afgelopen zaterdag hield Amerika even de adem in. Toen gijzelde Akram de Congregation Beth Israel in de suburb Colleyville, nabij Dallas-Forth Worth. Toen hij in de ochtend het gebouw binnenkwam, was er een sjabbatdienst aan de gang. Er waren bijna geen gemeenteleden vanwege corona en de dienst werd gestreamed. Nadat hij het groepje gijzelde, ging de stream uit op een gegeven moment uit. Op dat moment waren politie en FBI al ter plaatse en later werd er onderhandeld met Akram. De gesprekken verliepen niet eenvoudig. Zo bleek dat hij zijn zus, de terroriste Aafia Siddiqui, alias Lady Al-Qaida, wilde vrij krijgen. De Pakistaanse zit een levenslange gevangenisstraf uit in Amerika. Uiteindelijk liet hij een gijzelaar vrij en lukte het de andere drie om zelf weg te rennen.

Lees meer:
Gijzeling in liberale synagoge nabij Dallas beëindigd

In Dallas-Fort Worth was zaterdag een gijzeling gaande in een liberale synagoge die tien uur heeft geduurd. In het huis van samenkomst hield een onbekende man de rabbijn en drie gemeenteleden in gijzeling. De politie was gauw ter plaatse en ging onderhandelen met de man aan. Alle ellende begon tijdens de sjabbatdienst, die werd gestreamed op Facebook. De dader zou familiale banden hebben met een van de hoofdverdachten van de aanslagen van 11 september 2001 en zou de vrijlating van zijn zuster, alias Lady Al-Qaida.

Categorie: |

Home » Nieuws » Gegijzelde rabbijn Dallas doet kond van elf uren in doodsangst