Zemmour veroordeeld tot 10.000 euro boete wegens racisme

YouTube

Éric Zemmour is door de Franse rechter veroordeeld tot een boete van tienduizend euro wegens het aanzetten tot rassenhaat. De rechts-radicale Franse presidentskandidaat van Joodse komaf deed in september 2020 uitspraken over alleenstaande minderjarige illegalen. Hij vindt dat er voor hen geen plaats is in Frankrijk en noemde de groep oen ‘dieven, moordenaars en verkrachters’. Zemmour: “Ze hebben geen andere reden om hier te zijn, ze zouden teruggestuurd moeten worden, ze kosten ons geld.” Ook tv-zender CNews moet een boete betalen van negenduizend euro. Het geld gaat naar verenigingen voor de verdediging van de rechten van de mens.

Het was de derde keer dat Zemmour een veroordeling wegens racisme aan zijn broek kreeg. Ook dit keer hadden anti-racisme en mensenrechten-verenigingen aangifte gedaan, samen met honderden burgers. De Fransman spreekt van een ‘ideologische veroordeling’ en hekelt de rechtbanken. In een persbericht spreekt hij van een ‘veroordeling van een vrije geest door een gerechtelijk systeem dat is binnengevallen door ideologen. Niets dan heel helaas gebruikelijk’. Volgens Zemmour hebben linkse gedachtengangen de rechtbanken van Frankrijk ‘besmet’, zouden de rechters behoren tot een elite en niet langer onpartijdig zijn. Hij noemt de veroordeling ‘ideologisch en stom’ en stelt dat het politieke debat niet in de rechtbank gevoerd moet worden.

Op de rechts-conservatieve zender had Zemmour in 2020 tegen een presentatrice over de alleenstaande illegale minderjarige gezegd. “Jij, jij denkt aan deze kinderen die lijden, ik denk aan de vrouwen die verkracht worden door deze mensen, aan de vrouwen die door deze mensen worden vermoord, aan de Fransen die te veel worden mishandeld en getraumatiseerd door deze mensen.” De presentatrice had zich ‘met schroom en grote terughoudendheid’ tegengesproken en zei dat ‘alle niet-begeleide minderjarigen niet per se verkrachters zijn’, merkte de rechtbank op. Zemmour antwoordde: ‘Zolang er een is… mogen ze niet binnengelaten worden, want dat betekent een dief, een verkrachter, een moordenaar die de Fransen vervolgt.”

De conservatieve schrijver, journalist, opiniemaker en tv-presentator positioneerde zich sinds de zomer van 2021 steeds vaker met actuele politieke standpunten. Hij sneed thema’s als integratie, migratie en identiteit aan en liet er geen gras over groeien dat hij de islam als gevaar ziet voor Frankrijk en Europa. Met zijn uitlatingen haalde hij veelvuldig de media en langzaamaan werd hij als serieuze concurrent gezien van Marine Le Pen, leider van het rechts-radicale Rassamblement National (RN, voorheen Front National). Zemmour stelde zich in november 2021 kandidaat.

Voorman Francis Kalifat van de Frans-Joodse paraplu-organisatie CRIF heeft de Joden opgeroepen niet op Zemmour te stemmen, waarna Zemmour sprak van ‘de nuttige idioot Kalifat’ en hem uitnodigde om samen een sjoel te bezoeken om te zien wie het hartelijkst zou worden begroet. Georganiseerd Joods Frankrijk zit in zijn maag met de populaire Joodse presidentskandidaat, die het redelijk goed doet in de peilingen en in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zou kunnen komen. Het stemadvies van de CRIF weegt voor Joden die actief zijn in georganiseerd Joods Frankrijk mogelijk zwaar. Dat antisemiet Jean-Marie Le Pen hem steunt, zal Zemmour onder Joodse kiezers mogelijk niet helpen.

Lees ook:
Wie is Éric Zemmour, Frans-Joodse nieuwkomer in de Franse politiek?

Georganiseerd Joods Frankrijk moet weinig hebben van de rechts-radicale presidentskandidaat Zemmour, die het relatief goed doet in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van aankomend voorjaar. Hij is van Joodse komaf, maar verdraait de geschiedenis waar het gaat om het Vichy-regime en de Sjoa, en jaagt Franse Joden de gordijnen in met andere uitspraken. Rabbijnen, historici en watchers zijn bezorgd.

Categorie: |

Home » Nieuws » Zemmour veroordeeld tot 10.000 euro boete wegens racisme