Gemeenteraad Amsterdam buigt zich over uitkomst van commissie Numann

Draagvlakmeting
K. Rijken

De commissie Numann, die zich in de afgelopen maanden boog over subsidieaanvragen uit Amsterdam aangaande de tegemoetkoming in de Joodse erfpachtzaak, heeft bekend gemaakt welke aanvragers subsidie mogen ontvangen. Van de 125 aanvragen die werden ingediend, kunnen er 52 worden gehonoreerd. Een deel daarvan krijgt slechts ten dele subsidie. Het is nu aan de Amsterdamse gemeenteraad om de voordracht van de commissie Numann goed te keuren. In september bespreekt de raad het voorstel van de commissie. Daarna kan het nog even duren voordat de gelden worden uitgekeerd.

In 2016 stelde de gemeenteraad een bedrag van 10,8 miljoen euro beschikbaar als collectieve tegemoetkoming voor de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Individuele slachtoffers van de erfpachtzaak, waarbij de gemeente na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte achterstallige erfpachtgelden met boetes van vervolgde Joden vorderde, komen niet in aanmerking voor individuele tegemoetkoming. Vorig jaar werd de commissie Numann ingesteld en tot 1 januari 2019 konden geïnteresseerden een aanvraag doen. In totaal werden 125 aanvragen ingediend, voor een bedrag van ongeveer 35,8 miljoen euro.

De commissie heeft kritisch gekeken naar alle individuele aanvragen en heeft ze beoordeeld op basis van een aantal criteria. Zo moesten aanvragen bijdragen aan het voortbestaan van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Het budget is verdeeld in vijf sectoren: educatie, religie, welzijn & zorg, jongeren, en erfgoed & cultuur. Het merendeel van de aanvragen werd ingediend in de sector erfgoed & cultuur, zo laat de commissie nu weten. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) is tevreden over de gang van zaken. “Ik ben de commissie Numann zeer dankbaar voor het werk dat zij heeft verzet. Het is nu aan de gemeenteraad om een besluit te nemen,” zegt zij.

Bekijk hier welke organisaties en projecten subsidie tegemoet kunnen zien. Drie aanvragen of zaken zijn weggelakt:

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Gemeenteraad Amsterdam buigt zich over uitkomst van commissie Numann