Toename verkoop van Israël Producten Centrum na tik op vingers van VWA

Het team van het Israël Producten Centrum (CvI)

Het Israël Producten Centrum, de winkel in Nijkerk van Christenen voor Israël (CvI) met producten uit Israël, ziet een plotselinge toename in de verkoop. Dit is het geval sinds de Voedsel- en Waren-Autoriteit (VWA) de winkel een tik op de vingers gaf over de etikettering van bepaalde producten. De Europese Unie heeft namelijk bepaald dat producten uit de Palestijnse gebieden en de Golan Hoogvlakte een etiket moeten hebben waarop moet staan dat het uit ‘bezet gebied’ komt. Nederland houdt zich over het algemeen niet aan de richtlijn. Andere lidstaten wel en bewust helemaal niet.

‘Gemaakt op de West Bank’
Onlangs voerden ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken een inspectie in het productencentrum uit, waar ze constateerden dat bepaalde producten niet waren gelabeld. Er volgende een brief van de VWA met een waarschuwing. Op de etiketten had een label of sticker moeten zitten met ‘gemaakt op de Westelijke Jordaanoever’ met ‘Israëlische nederzetting’ erachter. De winkel moet de etikettering van enkele producten voor 1 oktober aanpassen, anders volgen maatregelen. Mogelijk komt er dan een boete. Het Israël Producten Centrum wil echter eerst de uitspraak, half oktober, in een rechtszaak in Frankrijk afwachten over de etikettering van wijnen uit Hebron.

Positief bijeffect
Sinds bekend werd de winkel een tik op de vingers had gekregen van de VWA is de omzet behoorlijk gestegen. Sympathisanten van de zaak en de staat Israël kwamen afgelopen zaterdag naar Nijkerk om Israëlische producten aan te schaffen. Afgelopen zaterdag was een verdubbeling te zien van het aantal bezoekers. Ook zijn de online bestellingen in de afgelopen dagen fors toegenomen. Er zijn zelfs extra krachten opgeroepen om alle orders op de juiste manier te kunnen verwerken. Hiermee kan geconcludeerd worden dat de brief van de VWA een positief bijeffect heeft. Het is niet duidelijk of mensen bewust producten uit de betwiste gebieden hebben gekocht.

CvI gepikeerd
Niettemin is CvI niet te spreken is over het handelen van de ambtenaren van Economische Zaken en van de VWA. CvI-directeur Roemer van Oordt spreekt in het Reformatorisch Dagblad (RD) van ‘anti-Joodse maatregelen’. “Etikettering was ooit bedoeld voor voedselveiligheid, maar nu is het geworden tot een politiek drukmiddel tegen de Joodse staat. We moeten spreken over ‘kolonisten’ en ‘nederzettingen’ om de Joodse staat verder te criminaliseren. Alle woorden met een negatieve connotatie toepassen op Israël, is het devies,” aldus Van Oordt. Helaas wordt er maar weinig geproduceerd in Judea en Samaria, aldus de directeur. “Maar toch weten Europa en Nederland een paar producten te vinden waarvan de etikettering niet klopt.”

Richtlijn EU
In 2015 bepaalde de Europese Commissie na veel soebatten dat producten uit de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte een label moeten hebben. Deze richtlijn geldt voor de hele EU, maar wordt in de praktijk niet overal nageleefd. Zo lieten Hongarije en Griekenland vrijwel meteen na het besluit weten niet mee te zullen doen, waarna er geen sancties volgden. In Nederland was de reactie van de overheid vrij diffuus. Toenmalig minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken liet in het midden of de staat de regel zou gaan handhaven. Dit zei hij na vragen van de Tweede Kamer, die werden gesteld nadat activisten van de BDS-beweging producten in supermarkten zelf hadden gelabeld.

Update: inmiddels hebben de kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet. De SGP en ChristenUnie willen weten hoe de aanpak rond de etikettering in elkaar zit en wat andere landen doen.

Lees ook:
ChristenUnie roept minister op om etiketten af te wijzen.
Nu Hongarije en Griekenland de etikettering van producten uit de betwiste gebieden in Israël afwijzen, moet minister Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken daar nog eens goed naar kijken. Dat stelt Tweede Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie. 

Supermarkt onder vuur om ‘Israël hoekje’. Het filiaal van supermarktketen Jumbo in Krimpen aan den IJssel ligt onder vuur, omdat het een hoekje heeft ingericht met Israëlische producten. Nadat dit bekend was geworden, kreeg de filiaalhouder er van langs van pro-Palestijnse activisten die hem erop wezen dat de producten etiketten moeten hebben, omdat ze uit ‘bezet gebied’ zouden komen. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Toename verkoop van Israël Producten Centrum na tik op vingers van VWA