Benoit Wesly – voorman Joods Limburg – thuis overvallen en mishandeld

Wesly
Benoît Wesly, RTV Maastricht

Zakenman en prominente Joodse Limburger Benoit Wesly (73) is thuis in Maastricht overvallen en mishandeld. In de nacht van zondag op maandag stonden vier gemaskerde mannen aan zijn bed. Uit een reconstructie van Dagblad de Limburger blijkt dat Wesly zwaar is toegetakeld en zich, na het vertrek van de daders, zelf heeft gemeld bij het politiebureau. De zakenman, die vermoedelijk omwille van zijn vermogen is overvallen, doet het de komende dagen wat rustiger aan. Benoit Wesly is voorzitter van de Joodse gemeente Limburg en schreef eerder doorgeplaatste columns voor Jonet.nl.

Brute insluipers
In de nacht van zondag op maandag lag Wesly alleen thuis te slapen. Plotseling werd hij wakker. Er stonden vier mannen met maskers op naast zijn bed, meldt Dagblad de Limburger dat met ingewijden sprak. Zijn vrouw was in New York. De mannen wilden geld en sloegen op hem in. Wesly werd herhaaldelijk geslagen, gestompt, tegen zijn hoofd geschopt en gestoken met een mes of met een schroevendraaier, schrijft de krant. Op een gegeven moment is hij de trap afgeduwd. Beneden is hij op een stoel gezet en vastgebonden, waarna er een zak of een doek over zijn hoofd werd getrokken. De mannen goten daar water overheen, iets wat lijkt om de Amerikaanse martelvorm ‘waterboarding’, waarbij het slachtoffer het gevoel krijgt te verdrinken.

Wesly werd herhaaldelijk geslagen, gestompt, tegen zijn hoofd geschopt en gestoken met een mes of met een schroevendraaier Dagblad de Limburger

Uiteindelijk werd duidelijk dat het de insluipers te doen was om de code van een kluis, die zich in de villawoning van Wesly zou bevinden. Uit de reconstructie van de Limburgse krant wordt onduidelijk of Wesly de code van de safe heeft gegeven, maar wel wordt duidelijk dat de daders op een gegeven moment met een nog onbekende buit uit zijn huis vertrokken. Op dat moment lag Wesly op de grond met een prop in zijn mond, vastgebonden aan zijn handen en voeten. Mogelijk moet hij er uren over hebben gedaan om zich los te wurmen. Rond kwart voor vijf in de ochtend was hij los.

Zelf naar de politie
Vervolgens strompelde Wesly naar de telefoon om de politie te bellen, aldus het dagblad, maar alles lag plat, vermoedelijk omdat de overvallers alle kabels hadden doorgesneden. In zijn ondergoed strompelde de zakenman naar zijn auto, om vervolgens bebloed en al naar het Maastrichtse hoofdbureau van politie te rijden. Daar aangekomen duurde het nog eventjes voordat twee agenten verschenen die hem naar het ziekenhuis brachten, waar hij meteen werd onderzocht. Er zijn vele blauwe plekken en bloeduitstortingen. Ook zijn er hechtingen gemaakt. Hij kon zelf naar huis rijden, maar moest door een haag van camera’s heen, die hem uiteindelijk niet zouden filmen.

‘Ik zie er verschrikkelijk uit’ Benoit Wesly tegen Dagblad de Limburger

Thuis heeft Wesly extra beseft wat hem overkomen is, meldt Dagblad de Limburger. Volgens de krant is hij aangeslagen, maar niet gevloerd. De politie deed sporenonderzoek en vrienden en familieleden namen contact op of kwamen over de vloer. Tegen de krant zegt hij per telefoon: “Ik zie er verschrikkelijk uit.” Later zou hij aan RTL verklaren ‘bont en blauw’ te zijn. Momenteel doet de politie onderzoek naar de zaak. Een woordvoerder laat weten op zoek te zijn naar meerdere daders. “Als er camera’s hangen, lezen we die uit,” aldus de zegspersoon.

Doodsbedreiging
Vorig jaar werd Wesly op Facebook naar eigen zeggen bedreigd met de dood. Franciscus Ummels schreef: ‘Die moet onverdoofd geslacht worden…. wil ik wel doen…’ “Het is gewoon een poging tot moord,” verklaarde de Maastrichtse zakenman tegen zender L1. Wesly kende de man niet en had geen idee waarom die dit had gedaan. “Sinds dat moment, en ik kan wel tegen een stootje, slaap ik niet en ben ik vreselijk bang.” Ummels leit L1 weten verbaasd te zijn. Hij heeft het bericht geplaatst omdat het in de reacties over onverdoofd slachten ging. “En omdat Benoit Wesley een voorstander daarvan is, heb ik iets geplaatst. Dat was alleen maar om te lachen.” Wesly heeft aangifte tegen Ummels gedaan. Het is onduidelijk of hij behoort tot de mannen die de zakenman deze week overvielen.

Benoit Wesly is oud-columnist van Jonet.nl. De redactie en het bestuur van Jonet wensen hem, zijn vrouw en familieleden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Lees ook:
Benoit Wesly, een Joodse Limburger pur sang.
Hij groeide, als een van de weinige Limburgse Joden die de Tweede Wereldoorlog hadden overleefd, op in Maastricht en maakte daar in 1967 de Hotelschool cum laude af. Later werd hij een succesvol hotellier en werd hij de voorzitter van Joods Limburg.

Benoit Wesly (Joods Limburg): ‘radicalisering in onze provincie is verontrustend’. Uit onderzoek onder twaalf en dertienjarige scholieren blijkt dat discriminatie en antisemitisme in deze leeftijdsgroep aanwezig is. In Limburg is antisemitisme een terugkerend probleem, aldus Wesly, die daarover uitweidde in de Avondshow op het lokale L1 Radio.

Link naar item op L1mburg.

Categorie:

Home » Nieuws » Benoit Wesly – voorman Joods Limburg – thuis overvallen en mishandeld