Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Generaal in Iran: ‘Israël steelt onze wolken!’

De Iraanse generaal Gholam Reza Jalali heeft maandag een bijzondere uitspraak gedaan. Tijdens een persbijeenkomst vertelde hij de klimaatverandering in zijn land maar verdacht te vinden. De klimaatverandering zou volgens hem niet komen door het opwarmen van de aarde door broeikasgassen, maar door het handelen van Israël. De generaal beschuldigt ‘de kleine satan’ van het stelen van de Iraanse sneeuw en wolken. Iran heeft al tijden last van droogte.

Jalali meent het serieus. “Israël zorgt ervoor dat de wolken die Iran binnenkomen geen regen meer loslaten. Daarnaast hebben we ook te maken met diefstal van sneeuw en wolken,” zei de militair met een strak gezicht. Jalali, een van de hoogste generaals van Iran, baseerde zich naar eigen zeggen op een wetenschappelijk onderzoek. Volgens dat onderzoek zou Israël wolken stelen, waardoor regen en sneeuw de laatste jaren uitblijven in Iran. De militair wilde niet zeggen om welk rapport het ging.

De generaal werd binnen een dag tegengesproken door Ahad Vazife, het hoofd van het Iraanse meteorologische instituut. Die heeft meteen laten weten dat hij niet op de hoogte is van het onderzoek dat Jalali aanhaalt. “Op basis van de meteorologische kennis kan een land geen sneeuw of wolken stelen”, zegt Vazife. “Iran heeft al flinke tijd last van droogte, maar dit is een globale trend waar niet alleen Iran mee te maken heeft.”

Vanuit Israël is nog niet gereageerd op de aantijging uit Iran. Onlangs reikte premier Benjamin Netanyahu wel de hand naar het Iraanse volk, die hij hulp aanbood in het oplossen van hun problemen met water. Israël heeft door de jaren heen ultramoderne watertechnieken ontwikkeld, die het wil delen met het Iraanse volk. Er is een website in het Farsi opgericht, waar gewone Iraniërs informatie over watermanagement van kunnen plukken zodat ze zelf aan de slag kunnen met het efficient gebruiken van water. Onlangs zei een Iraanse oud-minister van Landbouw dat het leven van vijftig miljoen Iraniërs in gevaar kan komen als de problemen met water in het land niet worden opgelost. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X