Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Waters krijgt Amsterdams applaus voor BDS

Zanger Roger Waters heeft maandagavond in de Ziggo Dome in Amsterdam groot applaus gekregen toen hij anti-Israëlische opmerkingen maakte en voor de BDS-beweging pleitte. Het dak ging eraf, aldus een van de aanwezigen. Waters deed zijn duit in het zakje aan het einde van de show, voordat hij twee extra songs beloofde. Volgens bezoekers was dit een mooi moment. De Britse zanger vecht al jaren tegen Israël en vindt dat alles en iedereen het land moet boycotten. Daarbij schuwt hij het niet om antisemitisme en anti-Zionisme door elkaar te halen.

De rocker wilde zijn toeschouwers iets leren. “B-D-S, Boycot, Desinvesteren, Sancties,” zei Waters tegen zijn Nederlandse publiek, dat aandachtig luisterde. “We moeten onze regeringen motiveren om samen een te zijn, hopelijk de hele Europese Unie, om de Israëli Defence Force te veroordelen voor het neerschieten en vermoorden van weerloze Palestijnse demonstranten, die gewoon een hek dat de open gevangenis Gaza omringt.” Terwijl Water sprak kreeg hij luid gejuich en groot applaus. “En nee, ik ben geen antisemiet en BDS is geen antisemitisme.”

Roger Waters benadrukte dat BDS in ‘gelijke mensen- en burgerrechten’ gelooft. Hij verzaakte om erbij te zeggen dat BDS Hamas steunt, een terreurorganisatie die niet gelooft in mensen- en burgerrechten, en die de staat Israël wil vernietigen. Niettemin klapten de fans hun handen blauw voor de voormalige zanger van Pink Floyd. Ook benadrukte Waters dat BDS respect zou hebben voor geloof, etniciteit en nationaliteit. De korte toespraak is een vast onderdeel van het programma. Maandag was Amsterdam aan de beurt en later volgt een andere Europese stad. Waters toert momenteel rond.

De zanger pleit al jaren voor het tegengaan van Israël. Eerder viel hij op door tijdens concerten een opblaasvarken door de lucht te laten zweven met een hakenkruis en een Davidster. Volgens kenners was dit een duidelijk teken van antisemitisme. Ook vergeleek hij Israëli’s met de nazi’s. Verder zet Waters collega’s onder druk om niet naar het Beloofde Land te reizen voor een optreden. Een aantal daarvan zwicht voor de druk en zegt concerten af, maar een aantal anderen, zoals Nick Cave, zegt juist wel in Israël te willen optreden. Deze artiesten zeggen entertainers te zijn en geen politici of activisten. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X