Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Kans op aanslag Joods doelwit gestegen’

De kans op een aanslag op een Joods doelwit in Nederland is in het afgelopen jaar iets gestegen. Dit blijk uit een rapport van de stichting Bij Leven En Welzijn (BLEW) over het dreigingsniveau voor Joods Nederland. Het niveau van dreiging staat op 61,5 op een schaal van 1 op honderd. Een jaar geleden was de score nog 60,5. Volgens de stichting, die het gevaar voor de Joodse gemeenschap in de gaten houdt en zelf ook voor beveiliging zorgt,

‘Joden krijgen veel aandacht in jihadistische propaganda en de wereldwijde stijging van antisemitisme laat zien dat Joden bedreigd worden. Incidenten in Israël resulteren in bedreigingen en antisemitische uitspraken jegens de Joodse gemeenschap, vooral maar niet uitsluitend op social media’, zo staat in het rapport van BLEW. Volgens de stichting is het van groot belang dat de beveiliging van Joodse instellingen en evenementen in tact blijft. Verder is de organisatie niet tevreden met het besluit van verschillende gemeenten om politieposten bij Joodse gebouwen te vervangen voor camera’s. Onder meer in Amsterdam is dit sinds de zomer van 2017 het geval.

In het rapport staat ook dat BLEW zelf het veiligheidsgevoel onder Joodse Nederlanders zal gaan onderzoeken. ‘Het meten van de subjectieve veiligheid is van belang om een goede analyse te maken van het dreigingsniveau’, meent de stichting. Het onderzoek loopt nog en de uitkomsten ervan worden over een aantal maanden gepubliceerd. Mede door de jarenlange inzet van BLEW zijn aanslagen in Nederland op Joodse doelen uitgebleven. Terroristen kozen eerder voor doelwitten in de landen om ons heen, zoals België, Frankrijk, Duitsland en Denemarken.

 

 

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X